Gradovi

Sutra ponavljanje izbora na 15 biračkih mesta

BEOGRAD – Na 15 biračkih mesta, na kojima je upisan 19.631 glasač, sutra će biti ponovljeni parlamentarni izbori, nakon čega će biti poznat definitivan spisak stranaka koje ulaze u novi saziv republičkog parlamenta.

Neizvesnost se suštinski tiče samo dve liste koje su oko cenzusa, a pre svega liste DS S – Dveri.

Prema podacima sa 99,82 odsto obrađenih biračkih mesta, koje je RIK saopštila u petak ujutru, ispod cenzusa je lista Dveri-DS S, sa 4,99 odsto glasova, dok je lista SDS-LDP-LSV osvojila 5,02 odsto glasova.

Sve drugo je, osim možda malog pomeranja u broju mandata, potpuno jasno.

Llista okupljena oko SNS osvojila je 48,24 odsto glasova, više nego sve ostale stranke zajedno.

SPS je osvojila 10,96 odsto, SRS 8,11 odsto, DS 6,03 odsto, „Dosta je bilo“ 6,03 odsto, SVM 1,50 odsto glasova, lista Muamera Zukorlića 0,86 odsto, SDA Sandžaka 0,80 odsto, Ruska stranka 0,36 odsto, Partija za demokratsko delovanje 0,43 odsto.

Sutra će se ponovo glasati na biračkom mestu 22 na Novom Beogradu i 48 u beogradskoj opštini Palilula, zatim na mestu broj 9 u Bačkoj Topoli, na mestu broj 5 u Sremskim Karlovcima, kao i na biračim mestima 39 I 57 u Jagodini.

Građani će ponovo na birališta i na biračkom mestu 24 u Kladovu, 86 u Užicu, 24 i 65 u Vranju, kao i na pet biračkih mesta u Nišu – na biračkom mestu broj 4 u Medijani, 28 na Paliluli, 13, 16, 23 u Panteleju.

Pravo glasa na tim biračkim mestima ima 19. 631 građani, a za ponovljeno glasanje je štampano 19. 729 listića, što obuhvata konačni broj birača na mestima na kojima se glasa i rezervu glasačkih listića od 0,05 odsto od konačnog broja na tim mestima.

Glasanje će biti sprovedeno po izbornim listama koje su utvrđene za narodne poslanike, a RIK je za njihovo sprovođenje obrazovao nove biračke odbore.

Na sinoćnoj sednici RIK je doneo rešenja o obrazovanju biračkih odbora i imenovanju predsednika, članova i njihovih zamenika u stalnom, kao i članova u proširenom sastavu.

RIK je takođe, po principu dobrovoljnog prijavljivnja svojih članova, imenovao dodatne koordinatore RIK-a za osam okruga.

Predsednik RIK-a Dejan Đurđević rekao je da će u svakom biračkom mestu biti obezbeđen po jedan statističar.

Glasački listići za ponovljene izbore biće bele boje, a kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije svetlo ljubičaste.

Biračka mesta biće otvorena od sedam do 20 sati, kada prestaje da važi i izborna tišina.

Iz Republičke izborne komisije (RIK) preliminarne rezultate izbora najavljuju za sredu veče.

Foto Tanjug/arhiva,

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh