• Gradovi

  Дан победе над фашизмом

  У Србији ће 9. маја, бројним манифестацијама бити обележен државни празник – Дан победе над фашизмом у Другом светском рату.

  У оквиру комплекса Гробља ослободилаца Београда у Другом светском рату сутра у 11.30 сати биће одржана церемонија полагања венаца и одавања високих државних и војних почасти.

  У церемонији ће учествовати представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране, Града Београда, СУБНОР-а Србије, као и амбасаде Руске Федерације, Украјине, Белорусије, Азербејџан и Казахстана у Србији, најавио је владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова.

  Затим ће, у 13.30 сати код Споменика совјетским ветеранима на Авали бити одржана церемонија полагања венаца и одавања почасти.

  У организацији Одбора у 20 сати у Великој сали Коларчеве задужбине биће одржана свечана академија посвећена 9. мају – Дану победе над фашизмом.

  Празник ће бити обележен и свечаностима и окупљањима крај војних меморијала и места страдања у општинама и градовима широм Србије, као и у иностранству.

  Такође, у Београду ће  четврти пут за редом бити организован свечани марш Бесмртног пука, након чега ће бити одржан велики концерт истакнутих руских и српских уметника и ансамбала.

  Гости манифестације Бесмртни пук биће високи званичници Руске Федерације председник Одбора за спољну политику Савета Федерације Русије Константни Косачов и председник Одбора за социјалну политику Савета Федерације Русије Валериј Рјазански.

  Свечани марш Бесмртног пука почеће испред Спомен парка ослободиоцима Београда и кретаће се улицама Рузвелтовом и Булеваром Краља Александра, све до Скупштине града Београда, испред које ће у 17.30 часова бити одржан свечани концерт, који организује Руски дом из Београда уз подршку Града Београда и Владе Града Москве.

  Након свечаног концерта, на платоу испред Скупштине Града Београда, за грађане главног града, али и целе Србије, који ће тог дана бити у Београду, биће приређена бесплатна пројекција на отвореном најновијег филма Милоша Биковића „Балканска међа”.

  Бесмртни пук је позвао све који ће учествовати у маршу да понесу фотографије својих рођака који су учествовали у одбрани Србије у Првом светском рату, борили се против фашистичке окупације Југославије у Другом светском рату, фотографије оних који су се деведесетих борили у ратовима на простору бивше Југославије, као и оних који су бранили Југославију од НАТО агресије 1999. године.

  Након шестогодишњег оружаног сукоба који је отпочео 1. септембра 1939. године нападом нацистичке Немачке на Пољску, Други светски рат на европским просторима окончан је 9. маја 1945. године ступањем на снагу безусловне капитулације оружане силе Трећег рајха.

  Други светски рат представља највећи и по обиму страдања најтрагичнији оружани сукоб у историји човечанства. Само на простору Југославије током четири ратне године страдало је више стотина хиљада цивила и припадника партизанских одреда.

  Југославија је била распарчана од стране окупационих армија, док је на значајном делу њене територије успостављена марионетска Независна држава Хрватска чије су власти већ у априлу 1941. године отпочеле са организованим злочинима над Србима, Јеврејима, Ромима и антифашистима.

  Организовани, оружани отпор тада највећој војној сили у Европи отпочео је већ током лета 1941. године када је дошло до избијања устанка против окупатора и квислинга, да би се борбе несмањеним интензитетом наставиле све до јесени 1944, односно до пролећа 1945. године.

  Масовна страдања цивила у Јајинцима, Краљеву, Крагујевцу, Старом Сајмишту, Новом Саду, Нишу и другим насељима широм Србије остала су застрашујуће сведочанство рата на њеном тлу. Историја је та недела видела и осудила као злочин против хуманости.

  Други светски рат на територији окупиране Европе и Југославије оставио је за собом трагичне последице масовног страдања недужних, материјалних разарања, грађанског сукоба, истинске антифашистичке борбе и организованог оружаног отпора, али и сарадње са окупационим снагама.

  Болне ране тог рата, Југославија и Србија осећале су у деценијама које су следиле.

  Дан победе над фашизмом у Другом светском рату обележава се и као Дан Европе имајући у виду да је савремена Европа заснована на основним принципима и начелима које су водили борце против нацизма и фашизма – на принципима мира, разумевања, толеранције и сарадње.

  Тим пре Дан победе представља прилику да се одавањем почасти страдалима истакне опредељење за очување тековина остварених том победом, преноси Танјуг.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com