Gradovi

Švajcarska podržava srpsku startap scenu

BEOGRAD – Švajcarska će u naredne četiri godine podržavati srpsku starap scenu uključujući tehnološko preduzetništvo s posebnim naglaskom na uključivanje žena, objavljeno je danas povodom početka programa.

SECO preduzetnički program, koji finansira Švajcarski sekretarijat ekonomije, zvanično je otvoren u beogradskom ICT Habu i do 2019. će se sprovoditi i u Bosni i Hercegovini, Albaniji, Makedoniji, Peruu i Vijetnamu.

Naglašavajući podršku Vlade Švajcarske rastućem preduzetničkom duhu u Srbiji, vršilac dužnosti ambasadora Švajcarske u Srbiji Paulin Mentone je rekla da će ta zemlja kroz aktivnosti projekta podržavati organizacije koje sačinjavaju domaću preduzetničku scenu kako bi postale održive i u poziciji da lakše i efikasnije pomognu startapovima.

„Kreiranje novih radnih mesta ostaje glavni cilj svih programa podržanih od Vlade Švajcarske, a ovaj program ima dva bitna cilja – kreiranje 750 novih radnih mesta do 2019. i direktna podrška za više od 100 startapova i visoko rastućih biznisa“, rekla je Pulin.

Ceo program realizuje „Swišcontact, švajcarska organizacija koja trenutno sprovodi projekte u više od 30 zemalja širom sveta. Menadžer projekta za Srbiju Filip Hostert rekao je da SECO preduzetnički program podržava organizacije unutar startap ekosistema sa ciljem unapređenja njihovih performansi, usluga, unapređenja investicionih mogućnosti, kompetitivnosti i mogućnosti za dalji rast i razvoj.

„Izveštaj GEM-a (Global Entrepreneurship Monitoring) predviđa da će preduzetnici biti pokretači promena i ekonomskog rasta i da će šezdeset odsto radnih mesta do 2020. godine biti usko vezano za inovacije i preduzetništvo, a Srbija je već na tom putu. Ipak, preduzetništvo u modernom smislu je nov trend u zemlji“, rekao je Hostert.

Direktor ICT Huba Kosta Andrić je rekao da novim kompanijama i mladim preduzetnicima je neophodna veća podrška u njihovom putu ka uspehu i zato im je potrebna podrška celog startap ekosistema i svih njegovih organizacija.

SECO preduzetnički program će pružiti podršku relevantnim organizacijama u razvoju mentorskih programa, akceleratora, nophodnim za brz rast i dokazivanje same preduzetničke ideje, mreže poslovnih „anđela“ koja može biti velika podrška novim idejama i njihova odskočna daska, kao i u uključivanju dijaspore, koja će omogućiti pomoć mladim preduzetnicima u vidu mentorstva ili direktnih investicija.

Poseban akcenat stavljen je na uključivanje žena u preduzetničke aktivnosti, jačanje njihovih mreža i kreiranje sistemske podrške preduzetnicama, saopštio je ICT Hab.

Foto www.freeimages.com/ Vullioud Pierre-Andre, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh