Gradovi

Švajcarski ambasador u Petnici o inovacijama

BEOGRAD – Ambasador Švajcarske u Srbiji Žan Danijel Ruh danas je posetio Istraživačku stanicu Petnica i pred 150 srednjoškolaca sa područja bivše Jugoslavije održao predavanje „Nauka i inovacije“.

U delegaciji Švajcarske ambasade bila je i direktorka Švajcarske agencije za razvoj Isabel Perić, saopšteno je iz Istraživačke stanice Petnica.

Ruh je posetu počeo razgovorom sa upravom i rukovodiocima programa ove naše prestižne institucije za dodatno obrazovanje srednjoškolaca i studenata u oblasti prirodnih, društvenih i tehničkih nauka.

Kako su rukovodioci petničkih programa uglavnom mladi doktori nauka ili studenti doktorskih studija, ambasador se raspitivao o mogućnostima povezivanja nauke i inovacija, a preneo je i iskustva svoje zemlje na polju primene nauke i njene veze sa privredom.

„Kritičko razmišljanje je ključno za budući uspeh mladih ljudi. Celoživotno obrazovanje i mogućnost adaptiranja na promene na tržištu i u životu su ključ uspeha. Važno je što u Petnici možete da naučite sve to i da u razgovoru sa već profesionalno ostvarenim ljudim čujete njihova iskustva. I vi sutra, svoja iskustva i znanja, kroz Petnicu, treba da prenesete budućim generacijama“, rekao je Ruh, obraćajući se srednjoškolcima.

Ovom prilikom organizovan je i susret sa direktorima svih srednjih škola u Valjevu.

Tema razgovora je bila mogućnost primene iskustava iz Švajcarske na unapređenju kvaliteta rada srednjih škola i njihovoj većoj povezanosti sa privredom.

„Poseta ambasadora je dobra prilika da predstavimo saradnju koja Petnica ima sa vodećim naučnim i razvojnim centrima u Švajcarskoj, ali i da analiziramo mgoućnosti da ona bude proširena i dublja. Za naše polaznike je ovo bila prilika da iz prve ruke čuju kako o razvoju razmišlja jedna razvijena država. Drago nam je da je Njegova ekselencija prepoznala značaj našeg inovativnog obrazovnog procesa i odvojila vreme za dolazak“, kaže Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica.

Istraživačka stanica Petnica je evropska prestižna instirucija koja se bavi razvojem naučne kulture, naučne pismenosti, obrazovanja i kulture. Njene aktivnosti su najvećim delom usmerene na mlade – na učenike i studente, kao i na obuku nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima u oblasti nauke i tehnologije.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh