Gradovi

Svake godine 1.244 žene oboli od raka grlića materice

BEOGRAD – U Srbiji se svake godine u proseku registruju 1.244 novoobolele žene od raka grlića materice, a njih 482 izgubi život, što je i dalje svrstava u grupu evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od te bolesti, saopšteno je danas iz Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“.

Srbija se nalazi na četvrtom mestu u Evropi po oboljevanju od te bolesti posle Rumunije, Litvanije i Bugarske, a po smrtnosti je na drugom mestu u Evropi, odmah posle Rumunije.

U saopštenju se precizira da je to procena je Međunarodne agencije za istraživanje raka i Evropske mreže registara za rak.

U saopštenju se navodi da je osnovna poruka ženama da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti.

„Dan za zdravlje“ je slogan jubilarne 10. Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, koji će obeležiti potrebu da se još jednom apeluje na sestre, majke, ćerke, prijateljice, da u toj nedelji razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i da u toku godine odvoje „dan za zdravlje“, kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neku od dostupnih mogućnosti prevencije.

Rak grlića materice skoro deceniju predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Srbiji i prema podacima Registra za rak, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, svake godine se u proseku registruju 1.244 novoobolele žene od raka grlića materice i svake godine u proseku 482 žene izgubi život od te vrste raka, za koju se sa sigurnošću zna da pripada grupi najpreventabilnijih.

Istraživanje zdravlja stanovništva Srbije iz 2013. pokazalo je da je preventivni pregled za rano otkrivanje karcinoma grlića materice (Papanikolau test) uradilo 57,1 odsto žena životnog doba od 25 do 69 godina, a to je ciljna populacija za rano otkrivanje raka grlića materice.

Najčešće preglede Papanikolau testiranjem obavile su mlađe žene starosti od 25 do 34 godine – 70 odsto, a potom žene starosti od 35 do 44 godine života- 67odsto.

Primećeno je da sa povećanjem godina života žene ređe obavljaju PAP-a preglede, tako da žene u životnoj dobi od 65 do 69 godina obave tu vrstu pregleda u oko 30 odsto slučajeva, odnosno uradi ga svaka treća žena.

Prema podacima iz Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije, najveći procenat žena kod kojih je urađen Papanikolau test zabeležen je u Beogradu – 72,5 odsto, u gradskim sredinama- 62,3 odsto, stanovnicama iz najbogatijih slojeva- 75,9 odsto i kod visokoobrazovanih žena – 74 odsto, a najmanji među stanovnicama Šumadije i Zapadne Srbije- 48,9 odsto.

Najveći procenat žena je izjavio da je uradio Papanikolau test po savetu lekara i to 50,6 odsto, a procenat žena koje su obavile Papanikolau test povećao se sa 38,5 odsto u 2006. godini na 57,1 odsto u 2013. godini.

Jubilarna 10. evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 24. do 30. januara, prepoznajući značaj te kampanje, Srbija već deseti put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju i prenosi se poruka o značaju korišćenja dostupnih preventivnih pregleda i mera prevencije u našoj zemlji, u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice.

Foto Tanjug, video/ arhiva, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh