Ekonomija

Svake godine 50 miliona evra ostavimo na đubrištu

šreder, reciklaža, automobila,Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Cirkularna ekonomija podrazumeva reciklažu i ponovno korišćenje materijala iz otpada u privredi, saopšteno je danas iz PKS, gde je potpisan sporazum u okviru Giz impakt projekta.

Predsednik PKS, Marko Čadež, ukazao je da Srbija gubi 50 miliona evra godišnje jer se otpad nedovoljno reciklira i da je cilj potpisanog sporazuma da se iz nemačkog iskustva nauči kako da se otpad tretira kao proizvod i šansa za rast i razvoj.

Vođa projekta Klaus Šmit naglasio je potrebu da se podigne nivo međuopštinske saradnje i privlačenja investicija, jer trend recikliranja ide u pravcu modernih tehnologija i sve više se odustaje od odlaganja otpada na deponije.

„Nastojimo da na poseban način uključimo osetljive grupe, pre svih Rome koji se bave reciklažom, u nove sisteme upravljanja otpadom, kako ne bi izgubili mogućnost da zarade za svoju egzistenciju“, rekao je Šmit.

Savetnik za ekonomsku saradnju u ambasadi Nemačke u Srbiji, Šmid Jirgen, istakao je da je veoma važno da se uspostavi veza između zaštite životne sredine sa otvaranjem novih radnih mesta zbog unapređenja ne samo ove oblasti poslovanja nego i čitave privrede.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh