Gradovi

Svakodnevni pokliči „Za dom spremni“ u centru Zagreba

ZAGREB – U dva dana od izbora nove hrvatske vlade Zagrebom su se mogli čuti ustaški povici „Za dom spremni“, a da policija nije reagovala niti je bilo koga privela niti kaznila.

Zagrebačka policija potvrdila je, naime, da su učesnici jučerašnjeg protesta protiv gašenja Z1 TV, na kojoj je novinar Marko Jurič u svojoj emisiji Markov trg izrekao govor mržnje na račun srpskog naroda, bilo uzvikivanja „Za dom spremni“, ali da niko nije priveden jer ih je, kako objašnjavaju, bilo previše.

„Na održanom protestu ispred i u široj zoni Agencije za elektronske medije u Jagićevoj ulici okupilo se između 4000 i 5000 protestanata. Tokom protesta, neki su kraće vreme uzvikivali ‘Za dom spremni'“, stoji u odgovoru Policijske uprave Zagreba portalu Index.hr.

Dalje se navodi da zbog velikog broja protestanata osobe koje su uzvikivale ovaj ustaški pozdrav korišćen u vreme ustaške tvorevine NDH nisu identifikovane pa stoga ni kažnje.

Skup je, kako se navodi, bio uredno prijavljen policiji.

Donedavni ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić za Index kaže da je policija dužna da postupi po zakonu, kao i Državno tužilaštvo.

„Očekujem da prijave počinitelje tih prekršaja, ali i mogućih kaznenih dela. Od prijave javnog okupljanja, do govora mržnje kao i uzvikivanja ‘Za dom spremni’. Policija sigurno ima video materijale, a Tužilaštvo snimke iz javno dostupnih izvora“, rekao je Ostojić.

Tokom jučerašnjeg protesta zbog privremene zabrane rada lokalne Z1 TV protestanti su došli do sedišta Agencije za elektronske medije, a na čelu kolone je bio transparent „1991. borba za slobodu hrvatske, 2016. borba za slobodu govora“.

Z1 je kažnjen trodnevnom obustavom rada jer je urednik i voditelj Marko Jurič u jednoj od emisija poručio svima koji šetaju Cvjetnim trgom da budu oprezni u blizini pravoslavne crkve u kojoj, kako je rekao, stoluju četnički vikari spremni na klanje.

Dva dana nakohn izbora nove vlade dva puta su se mogli čuti uzvici „Za dom spremni“, konstatuje zagrebački portal – na pomenutom protestu i dan ranije ispred zgrade Ministarstva branitelja nakon što je svoju ministarsku poziciju napustio Fred Matić i prepustio je nasledniku Miju Crnoju.

Branitelji su uzvikivali takve poklike od sreće zbog, kako se navodi, dolaska novog ministra branitelja Mije Crnoja, za kojeg je Index otkrio da je lažno prijavio prebivalište i tako izbegao plaćanje poreoza, a uz to je otkriveno još niz nedela kao što je pretnja drugoj osobi te privođenje u Remetinec radi fizičkog nasilja.

Inače, najpoznatiji slučaj u Hrvatskoj bio je kada je fudbaler Džo Šimunić koji je zbog poklika „Za dom spremni“ na fudbalskom terenu kažnjen s 5000 kuna sa obrazloženjem da taj pozdrav simbolizuje zvanični pozdrav iz vremena totalitarnog režima NDH, odnosno da kao takav predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prezir prema drugim ljudima zbog njihove verske i etničke pripadnosti te trivijalizovanje žrtava zločina protiv čovečnosti.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh