• Analize I Kolumne

  СВЕ ЈЕ У (НЕ)РЕДУ

  DSCN0620[1]Министарка државне управе и локалне самоуправе и најозбиљнији кандидат за новог премијера Ана Брнабић најавила је почетком априла да “од 1. јуна почиње пуна примена Закона о општем управном поступку, који ће омогућити грађанима да документа добијају „на један клик“.

  Требало је да од 1. јуна буде умрежено шест институција – Министарство државне управе, МУП, Централни регистар обавезног социјалног осигурања, ПИО, Пореска управа и Национална служба за запошљавање, рекла је Брнабићева на састанку о реформама у јавној управи којем присуствују више од 150 челника градова и општина у Србији, и начелници локалних управа.

  Министарка је рекла да ће тако грађани моћи да добију све потребне папире на једном месту.

  – Процењујемо да ћемо оне документе које грађани највише траже моћи да им дамо ‘на један клик’ и да се се тај закон примењује у потпуности. Брнабић је истакла да држава мора да буде сервис грађана.DSCN0617[1]

  Како тај један клик или сервис грађана изгледа у пракси, најбоље показују слике непрегледних редова испред државних институција у Нишу.

  Да би обавили најједноставнији посао грађани морају да чекају испред врата институција од раних јутарњих часова, а понекад чекају и целе ноћи да би дошли до неких папира или докумената.

  Редови су толико дуги, да често ометају саобраћај.

  DSCN0624[1]     На пример у уторак 6. јуна ујутру око 7 часова и 30 минута, већи број грађана је, стојећи у реду испред зграде фондова социјалног осигурања, прешао на коловоз Пријездине улице, тако да се саобраћај отежано одвијао.

  Ред се продужио, тако да му је свршетак био готово до Занатског дома.

  Аутомобили су се пробијали кроз групу осигураника који су стрпљиво чекали да добију број како би касније, током дана, дошли до шалтера Фонда здравственог осигурања.

  Људи морају да се пред одлазак у било коју државну институцију да се наоружају стрпљењем и живцима који морају бити као конопци.

  Тог дана откажите све остале послове, а што се посла тиче ( ако га имате), потребан Вам је дан од годишњег одмора, уколико се газда смилује да Вам да то право.

  Грађани су у зачараном кругу, али пошто министарку државне управе Ану Брнабић очекује унапређење, очигледно је “све у реду“. Зато, чекај и не галами!

  Љ.К.

  Љ.П.

  ФОТО: Љ.К.

   

  1 Komentar

  1 Komentar

  1. Zoran

   8. јуна 2017. at 18:26

   Ово у Нишу сам лично доживео пре неколико дана . Када сам коначно стиго на ред (после 9 сати чекања) доживео сам оно чувено “ хвали вам 1 папир “ .Уфффф !!! Кад нисам умро од муке и беса …

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com