• BG

  СВЕ ВЕЋЕ РУПЕ У ЛОKАЛНИМ БУЏЕТИМА ПОСЛЕДИЦА ФИСKАЛНЕ ПОЛИТИKЕ ВЛАДА СРБИЈЕ

  Влада Србије је 19. октобра из буџетских резерви пребацила граду Београду 100 милиона динара са образложењем да реагује на „смањење обима прихода града“.

  Усвајањем Закона о изменама закона о финансирању локалне самоуправе прошле године, Влада је значајан део прихода општина и градова пребацила на републички ниво и тиме довела у питање регуларно функционисање локалних самоуправа, што потврђују извештаји Фискалног савета, као и изјаве из надлежног Министарства.

  „Измене Закона о финасирању локалних самоуправа из 2016. допринеле су централизацији и јачању утицаја централне власти на функционисање локалних самоуправа.

  Дакле, држава је смањила приходе локалним самоуправама, а сада не знамо по којим критеријумима Влада РС додељује средства правдајући то „смањењем прихода локалних самоуправа“, рекла је Јована Страхинић из Националне коалиције за децентрализацију.

  Национална коалиција за децентрализацију је упозоравала на овакве последице закона прошле године још док је био у процедури, а да је реалност показала да су наша предвиђања била тачна потврдио је Фискални савет који је у јуну ове године указао да дуговања локалних самоуправа расту до мере у којој ће „потопити државне финансије“

  „Градови (Kрагујевац, Београд, Нови Сад, Ниш) ће се распасти ако Влада Србије ништа не предузме“, рекао је тада председник Фискалног савета, Павле Петровић.

  Министар државне управе и локалне самоуправе, Бранко Ружић је већ у јулу, само 6 месеци од почетка деловања закона, изнео бригу о финансијском стању локалних самоуправа, па чак и говорио о банкроту. Том приликом је министар Ружић говорио и о „ важном систематском приступу читаве Владе“ овом проблему и да се „полуге“ налазе у Министарству финасија.

  НKД јавно пита Владу: Да ли су новчани трансфери највећим градовима и појединима општинама из буџетске резерве системско решење?

  Да ли Влада има храбрости да призна грешку која је направљена променама закона у току 2016. године и да предузме озбиљне мере и обезбеди стабилне изворне приходе локалним самоуправама пре него што се систем на локалу у потпуности уруши?

  По информацијама из медија Влада РС је почетком октобра 2017. такође определила 480 милиона динара, на име „смањења прихода у буџету“ и то Зајачару 380 милиона, Чачку – 60 милиона, општини Трстеник 30 милиона и још 10 милиона за Београд.

  У извештају Фискалног савета републички буџет током 2016. године издвојио је из буџетске резерве 2,5 милијарди динара под образложењем „потребе да се изврше обавезе услед смањеног обима прихода“ буџета појединих јединица локалне самоуправе.

  Највећи део ове помоћи дат је Нишу (260 мил), Kрагујевцу (220 мил), Новом Саду (190 мил), Јагодини (130 мил), Зајечару (115 мил), Бечеју (106) и Врању (100мил).

  1 Komentar

  1 Komentar

  1. Љубомир Костић

   27. октобра 2017. at 18:42

   Ето за шта власт добија похвале од различитих емисара престижних међународних институција.

   Најлакше је уравнотежити јавне финансије логиком „Нема пара, не морате да трошите.“. Да ли ће се јавни послови обављати несметано с мање новца – то није битно.

   Проблем описан у чланку неће се решити тако што ће председник Владе преслишати градоначелника пред телевизијским камерама.

   Проблем ће се решити темељитим променама у јавном сектору – одбацивањем непотребних делова јавног сектора, смањењем броја радника, али не механичким, већ по јасно утврђеним мерилима, затим укидањем непотребног система градских општина и, можда најважније, укидањем субвенција страним инвеститорима у садашњем облику.

   Љубомир Костић

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com