• Gradovi

  Svečani prijem u Predsedništvu BiH povodom Dana nezavisnosti

  SARAJEVO – U Predsedništvu BiH danas je priređen svečani prijem povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH kojem je prisustvao veliki broj zvanica iz društvenog i političkog života BiH, kao i stranih ambasadora.

  Skupu nije prisustovao niko od srpskih predstavnika.

  Dobrodošlicu gostima poželeo je predsedavajući Predsedništava BiH Dragan Čović koji je uz Bakira Izetbegovića, člana Predsedništva BiH, bio domaćin svečanog prijema.

  „U vreme kad obeležavamo Dan nezavisnosti mi smo još uvek izloženi sa svih strana i jako smo ranjiva organizacija kao društvena zajednica. Pozdravio sam vas uime Predsedništva BiH, iako sva tri člana Predsedništva nisu zajedno“, rekao je Čović, prenosi Fena.

  Čović je kazao i da odsustvo trećeg, srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića ne umanjuje značaj 1. marta.

  „To ne umanjuje ni značaj ovog dana, niti značaj istorije i vremena koje smo prošli svi zajedno, ali ima i jedna posebna obaveza koju su tri člana Predsedništva BiH uzela na sebe još pre godinu i četiri meseca, da ni jednom odlukom neće dovoditi u pitanje instituciju koju predstavljaju i da će svaki put gde god da odu, pojedinačno i zajedno, punim srcem predstaviti svoju domovinu BiH“, kazao je on u prigodnom obraćanju.

  Naglasio je da BiH ima svoju budućnost, a to je pre svega evroatlanska budućnost, kao i da je zbog toga ponosan da, kao predsedavajući Predsedništva BiH može, neko vreme nakon predaje zahteva za članstvo u EU, reći da je napravljen jedan veliki korak.

  On je pozvao pripadnike međunarodne zajednice da podrže BiH na njenom evroatlantskom putu jer je BiH faktor stabilnosti u regionu.

  Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je novinarima kako je optimista i veruje da će koalicioni partneri napraviti ambijent u kojem će svaki građanin voleti ovu zemlju.

  Pre 24 godinek, 1. marta 1992. godine, saopšteni su rezultati referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine prema kojima se više od dve trećine građana izjasnilo za stvaranje nezavisne države. Srbi su bojkotovali referendum.

  Taj se dan svake godine obeležava kao Dan nezavisnosti BiH, međutim ne i u entitetu Republika Srpska.

  Foto Tanjug/S. Radovanović, ilustracija

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com