• Gradovi

  СВЕЧАНИМ ДЕФИЛЕОМ И КОНЦЕРТОМ СВИХ АНСАМБАЛА ОТВОРЕН 11. СТУДЕНТСКИ ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРА

   

   

  Свечаним дефилеом Обреновићевом улицом, а затим и концертом на Летњој позорници, у понедељак, 16. јула је и званично почео Међународни студентски фестивал фолклора, који организује Студентски културни центар Ниш.

  Наредних дана ансамбли из седам земаља света и Србије, кроз игру ће представљати своју културу и традицију.

  Од почетка Обреновићеве улице, па до Трга краља Милана, веселу и шарено поворку фолклораца пратиле су бројне Нишлије, које нису пропустиле прилику да се са њима упознају и сликају.

  Током шетње плесачи су више пута и застали, како би окупљеним, знатижељним грађанима приказали делове игре које су донели из својих земаља.

  Фолклорци из Бугарске, Боливије, Грчке, Грузије, Кине, Мексика и Србије потом су се упутили ка Летњој позорници, где су се на заједничком концерту, бројној публици представили својом музиком, фолклором и ношњама.

  Својим колегама се на отварању нису прикључили Костариканци, јер су у Ниш стигли касније, али ће од уторка свакако заплесати са њима.

  Желели смо да публици представимо  различитост на сцени и сигурна сам да смо успели у томе. Летња позорница је препуна Нишлија које воле фолклор.

  На отварању смо приредили једну несвакидашњу атмосферу на улицама Ниша, али са сигурношћу могу да најавим да ће и затварање бити величанствено, и да ће дух који смо унели у наш град остати ту до следеће године и идућег фестивала“, каже Драгана Петковић, директорка Студентског културног центра Ниш.

  Фестивал је, заједно са директорком Студентског културног центра Ниш, отворила и Јелена Митровски, чланица Градског већа.

  Ово је веома значајан фестивал, диван културни догађај, који на изузетан начин предсавља наш идентитет и богату културну баштину.

  Град свакако препознаје значај овог фестивала, а Ниш је ових дана престоница фолклора“, наводи она.

  Иначе, наредних дана гости и домаћини имаће концерте  у бројним општинама.

  У уторак, 17. јула, фолклорци наступају у Ћуприји, Белој Паланци и Владичином Хану, у среду 18. јула одржаће се концерти у Књажевцу, Белој Паланци и Владичином Хану, док су за четвртак заказани концерти у Ражњу, Белој Паланци, и такође Владичином Хану.

  Петак је резервисан за Ниш и Нишлије, где ће након завршног дефилеа Обреновићевом улицом сви ансамбли заиграти у Парку Светог Саве, а концерт ће бити отворен за све љубитеље фолкора.

  СКЦ/Д.К.

  Фото Љ.К.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com