Gradovi

Svečano obeležena 100. godisnjica od Mojkovačke bitke

Svečano obeležena 100. godisnjica od Mojkovačke bitke

BEOGRAD – Svečana akademija povodom obeležavanja 100 godina od Mojkovačke bitke održana je večeras u beogradskom Centru „Sava“.

Svečanost je održana uz blagoslov patrijarha srpskog Irineja kako bi se obnovilo secanje i zahvalnost herojskim podvizima junaka Mojkovačke bitke, a u organizaciji Odbora za proslavu 100. godišnjice Mojkovačke bitke.

„Mojkovačka bitka ne sme biti stvar prošlosti, niti ćemo ikada zaboraviti heroje koji nisu žalili svoje živote za odbranu otadžbine žrtvujući se za spas srpske Vojske i srpske braće“, rečeno je na Svečanoj akademiji.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić obratio se prisutnima putem video poruke i tom prilikom rekao da će Srbija večno pamtiti i biti zahvalna svima onima koji su učestvovali u jednoj od najslavnijih bitaka čijim je završetkom odbranjena srpska vojska.

Ta bitka je epopeja srpskog naroda iz Crne Gore koji je, svestan toga da žrtvujući sebe, spasava Srbiju i srpstvo, odlučio da omogući nesmetan prolaz vojsci koja je krenula na put neizvesnosti, rekao je Nikolić i dodao da, kako bismo s punim pravom nasledili svoje pretke, moramo ostati povezani i ne smemo dozvoliti da nas bilo ko i u bilo kojim uslovima rastavi.

Patrijarh srpski Irinej ukazao je na značaj Mojkovačke bitke i pozvao na mir i očuvanje jedinstva naroda, vere i crkve.

„To je dan kada slavimo i sećamo se uspomena na žrtvu bratskog naroda i bratske crnogorske vojske koja nije žalila života da sačuva srpski narod. Srbija će zasvagda biti zahvalna i neka je slava svim herojima Mojkovačke bitke“, rekao je patrijarh.

On je rekao da je današnji jubilej veliki i značajan, i ravan i sličan kosovskom jubileju.

„Veliki je ovo dan kada slavimo i sećamo se na žrtvu našeg crnogorskog bratskog naroda i vojske koji nije žalio ni truda ni života da se nađe u teškoći i sačuva srpsku vojsku i narod koji je silom prilika morao da napusti otadžbinu u tragičnom vremenu i u teškim vremenskim prilikama“, rekao je patrijarh srpski Irinej.

Pored patrijarha srpskog Irineja prisustvovali su i mitroploit crnogorsko-primorski Amfilohije, savetnici predsednika Republike Jasmina Mitrović Marić, Radoslav Pavlović, načelnik generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, episkopi budimljansko-nikšicki Joanikije i toplički Arsenije, princ Aleksandar Karađorđević, ali i mnoge licnosti iz političkog, kulturnog i javnog života Crne Gore i Republike Srpske.

Mitropolit Amfilohije istakao je značaj svenarodnog pomirenja i dodao da je Božić na Mojkovcu označio nastavak odbrane časti i obraza, dostojanstva i slobode našeg naroda.

Kako je kazao, „Mojkovac je bio i ostao tvrda kačanica“.

Da nije bilo Božića na Mojkovcu, ne bi bilo ni Vaskrsa na Kajmakčalanu, rekao je Amfilohije.

On je obraćajući se prisutnima na svečanoj akademiji, takođe, rekao i da je „ministar prosvete ovih dana objavio rat Bogu, veri i veronauci“.

Na svečanoj akademiji premijerno su emitovane igrane scene koje su posebno snimane za obeležavanje jubileja, a u upriličen je svečani muzički program.

Mojkovačka bitka vođena je uoči Božića, u januaru 1916. godine kada je Vojska Crne Gore uspešno zaustavila austrougarsku ofanzivu čime je omogućeno povlačenje Vojske Kraljevine Srbije preko Crne Gore ka Jadrankom moru.

Vojskom Kraljevine Crne Gore komandovao je serdar Janko Vukotić.

Preview

ZVANICE

Slide

PATRIJARH IRINEJ

Slide

PATRIJARH IRINEJ

Slide

TOMISLAV NIKOLIC

Slide

MITROPOLIT AMFILOHIJE

Slide

LJUBISA DIKOVIC, PATRIJARH IRINEJ, ALEKSANDAR KARADJORDJEVIC I MITROPOLIT AMFILOHIJE

Slide

MITROPOLIT AMFILOHIJE

ZVANICE

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh