• Šumadija

  Svečano otvoren Sabor „Prođoh Levač prođoh Šumadiju“

   

  REKOVAC – Generalni sekretar predsednika Srbije Nedeljko Tenjević otvorio je večeras svečano, u porti srednjovekovnog manastira Kelenić kod Rekovca, 47. Sabor narodnog stvaralaštva Šumadije i Pomoravlja „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“.

  Tenjević je preneo poruku predsednika Tomislav Nikolića, da je zadatak starijih da omoguće mladima da ostanu na selu.

  „Predsednik Nikolić često ističe da je zadatak starijih da omogućimo mladima da se vrate svom rodnom kraju, da omogućimo da se što više maldih zadrži i vrati na selo“, rekao je Tenjević.

  Pozdravlajući goste i učesnike programa, igumaniju manstira, narodne poslanike, privrednike, javne radnike, Tenjević je istakao da mu je veliko zadovoljstvo i čast, što u ime predsednika otvara Sabor.

  On je ocenio da je Sabor „Prođoh Levac, prođoh Šumadiju“ jedna od najznačajnijh manifestacija ovog kraja, „izrasla iz tradicije i skoro pola veka istrajava kao čuvar i promoter srpske kulture, običaja i stvaralaštva ovog dela Srbije“.

  „Svake godine se na Saboru ponovo uverimo koliko je veliko bogatstvo narodne umetnosti, folklora i običaja Srbije“, rekao je Tenjević.

  „Ova na daleko čuvena manifestacija, značajna je i po tome što okuplja sve generacije, neguje takmičarski duh i vraća nas korenima srpske kulture, običajima i tradiciji“, rekao je Tenjević.

  Goste su pozdravili i predsednik opštine Aleksandar Đorđević i direktor Sabora glumac Tihomor Arsić.

  Sabor se nastavlja sutra, nastupom 15 KUD društva Šumadije i Pomoravlja i njhovih gostiju, KUD iz Srbije i inostranstva, na Letnjoj pozornici kraj Kalenicke reke.

  U porti manastira biće upriličena priprema i degustacija starih jela, izložba domaće radinosti i starih zanata, takmičenje zdravičara, proglašenje najlepšeg seskog dvorišta u Šumadiji i Pomoravlju.

  Predviđeni su i izbor najlepše devojke Sabora, devojke sa najdužim pletenicama, muškarca sa najdužim brkovima, najlepše očuvane šumadijske narodne nošnje, ženske i muske.

  FOTO TANJUG/ DUŠAN ANIČIĆ

  Preview

  GORAN DJORDJEVIC

  Slide

  NEDELJKO TENJEVIC, GORAN DJORDJEVIC

  Slide

  BILJANA KRSTIC I BISTRIK

  Slide

  BILJANA KRSTIC I BISTRIK

  Slide

  BILJANA KRSTIC I BISTRIK

  Slide

  GORAN DJORDJEVIC, NEDELJKO TENJEVIC

   

  GORAN DJORDJEVIC

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com