Gradovi

Svečano otvorena rekonstruisana gimnazija u Obrenovcu

Svečano otvorena rekonstruisana gimnazija u Obrenovcu

OBRENOVAC – Rekonstruisana obrenovačka gimnazija svečano je danas otvorena zahvaljujući donatorima Evropskoj uniji i Kraljevini Norveškoj.

„To je predstavljalo zajednički projekat EU, Norveške, Vlade Srbije, lokalne samouprave i bez angažovanja svih strana ne bi bilo konkretnog rezultata“, rekao je šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, koji je zajedno sa ambasadorom Norveške Arne Sanes Bjornstadom otkrio tablu na ulazu u obrenovačku gimnaziju.

Devenport je istakao da su svi bili posvećeni tom dobrom rezultatu i završetku obnove gimnazije, kao i da EU nastavlja sa sveukupnom pomoći u vezi sa obnovom domaćinstava, privatnih kuća.

„EU je jako posvećena obnovi, naročito škola, došlo je do obnove šest škola u Obrenovcu, završava se sada izgradnja još jedne nove škole u tom gradu i nastavlja se sveukupna pomoć u vezi sa obnovom domaćinstava, privatnih kuća. Obrenovac je mnogo imao oštećenja od strašnih poplava i samo ovim zajedničkim naporima, opštine, vlade i EU dolazi do obnove“, rekao je Devenport.

Dodao je da će EU nastaviti da sarađuje sa partnerima u Obrenovcu, što se tiče i pomoći poljoprivrednicima, preduzećima i naročito u vezi preventivnih mera.

Bjornsta je rekao da mu je bila velika čast da pomogne Obrenovcu, nakon strašnih poplava, kao i da mu veliko zadovoljstvo danas predstavlja da vidi rezultate onoga što je urađeno.

„Norveška će nastaviti da pomaže Obrenovac i Srbiju, kao veliki prijatelj ove zemlje to smatramo kao svoju dužnost“, rekao je Bjornstad.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić zahvalio se vladi Norveške što je prepoznala koliko je važno ulagati u školu koja, kako je rekao, čini srce jednog grada i onda kada to nije više u medijskom fokusu.

„Sve škole i objekti koji su bili poplavljeni rekonstruisani su davno, a ova škola još uvek nije primila đake i tek posle raspusta će konačno ući u svoje prostorije. Ovde je bilo važno uložiti ne samo u objekte, opremu, već uložiti da se održi interesovanje u ovu školu. Bilo je jako važno da se održi njen duh, da kolektiv opstane i da se ulaže u buduće generacije“, rekao je Verbić.

Dodao je da je najvažnije da je 120 đaka upisalo obrenovačku gimnaziju, da su imali poverenje da se upišu u tu školu i da čekaju svoje učionice.

„Da bar u drugom polugodištu budu otvorene za njih i potpuno opremljene. Tih 120 novih đaka nada su svih nas, nada da bez obzira koliko dugo čekali, koliko tvrd orah bila neka škola, za koju je čak bilo pitanje da li uopšte treba obnavljati. Ali ova škola zaista predstavlja srce obrazovanja u Obrenovcu“, rekao je Verbić.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je kazao da je obnovljena obrenovačka gimnazija jedna od najlepših u Srbiji i da predstavlja sjajno okruženje za obrazovanje, kao i da postoji velika simbolika obnove te gimnazije, pošto je, kako je rekao, postojala mogućnost da se škola ne obnovi.

„Na inicijativu predsednika opštine Miroslava Čučkovića izborili smo se da se gimnazija obnovi, pretvotri u ovaj velelepni objekat i to je simbol obnove Obrenovca. Više od 100 miliona evra protekle godine uloženo je u Obrenovac. Mislimo da izgleda lepše i bolje nego pre godinu i po dana“, rekao je Mali.

Dodao je da, poslednji puta kada je bio tu, „bilo je nekoliko riba u fiskulturnoj sali“, a da je sada sjajni objekat koji je vredelo čekati.

Preview

BJORNSTAD MALI I VERBIC

Slide

BJORNSTAD MALI I CUCKOVIC

Slide

CUCKOVIC I VERBIC

Slide

RADOVI

Slide

MALI I CUCKOVIC

Slide

RADOVI

Slide

BJORNSTAD I DEVENPORT

Slide

SVECANOST

Slide

MAJKL DEVENPORT I MIROSLAV CUCKOVIC

Slide

BJORNSTAD I DEVENPORT

Slide

BJORNSTAD I MALI

Slide

BJORNSTAD DEVENPORT I CUCKOVIC

Slide

RADOVI

Slide

BJORNSTAD MALI I VERBIC

Slide

MAJKL DEVENPORT

BJORNSTAD MALI I VERBIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh