Gradovi

Svedoci za ratne zločine OVK i softver u programu zaštite

BEOGRAD – Svedoci, koji će o zločinima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) govoriti pred specijalnim sudom već su u programu zaštite i mnogi su razmešteni po svetu, a softver sa svim podacima o predmetima tog suda potpuno je zaštićen i nalazi se u Briselu, piše danas dnevnik „Danas“.

Prema saznanjima tog lista iz diplomatskih izvora, više od 400 ljudi je već dalo izjave o zločinima OVK, ali će najverovatnije njih oko 30 na kraju i svedočiti pred sudom, čije se formiranje očekuje ove godine, a koga će činiti međunarodne sudije.

Sud će biti smešten u nekadašnjim zgradama Evropola u Hagu i delovaće pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Holandska vlada je saopštila da će se procesi voditi za „teške zločine koje su navodno počinili pripadnici OVK nad etnickim manjinama i političkim protivnicima 1999-2000. godine“, ali osuđeni neće izdržavati kaznu u toj zemlji.

List Danas podseća da će Haški tribunal i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije sarađivati sa tim sudom kada bude osnovan.

Prema rečima portparola Haškog tribunala Nenada Golčevskog, Specijalni sud za ratne zločine OVK podržava rad svih relevantnih sudskih institucija koje se bave ratnim zločinima.

„Tek kada taj sud bude formalno osnovan, moći ćemo da kažemo više o eventualnoj saradnji i njenim modalitetima“, rekao je za Golčevski, a sličan odgovor taj list je dobio i iz srpskog Tužilaštva za ratne zločine.

Beogradski dnecvnik takođe prenosi i izjavu prištinskog novinara Miljaima Zeke koji je ranije rekao da će pred Specijalnim sudom za zločine OVK biti optuženi kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači, predsednik kosovske skupštine i njegov zamenik, Kadri Veseli i Džavit Haljiti, ministar bezbednosnih snaga i bivši komandant Glavnog štaba OVK Agim Čeku.

Takođe, naveo je tada Zeka, pred sudom će se naći i nezavisni poslanik Šaip Muja, poslanik Samoopredeljenja Redžep Seljimi i bivši komandant Glavnog štaba OVK Bislim Zurapi, kao i dva poslanika Alijanse za budućnost Kosova, čija imena nije naveo.

Prištinski mediji su takođe pisali da je preostalo da sporazum o Specijalnom sudu bude ratifikovan u kosovskom i holandskom parlamentu, dok kosovski poslanici opozicije smatraju da je taj sud nepotreban, da je njegovo formiranje nepravedno i da predstavlja eksperiment sa Kosovom.

S druge strane, podseća Danas, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić se nada da će taj sud pokazati više odlučnosti i efikasnosti od Haškog tribunala.

Foto Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh