• Ekonomija

  Švedska dozvolila izgradnju Severnog toka 2, Bugari i Srbi ostaju bez Juznog toka

  Švedska vlada je danas dala dozvolu za izgradnju gasovoda Severni tok 2, u švedskoj ekonomskoj zoni Baltičkog mora, izjavio je ministar Švedske za preduzetništvo i inovacije Mikael Damberg.

  „Vlada je dala dozvolu za polaganje cevi za gasovod ‘Severni tok 2’ u švedskoj ekonomskoj zoni u Baltičkom moru”, izjavio je Damberg, a prenosi ruska agencija Tass. Damberg je, međutim, naglasio da švedska vlada ima negativan stav prema celokupnom projektu, jer postoji rizik od sukobljavanja sa ciljevima Evropske energetske unije.

  Severni tok 2 je u Nemačkoj i Finskoj već dobio sve potrebne dozvole za izgradnju i funkcionisanje gasovoda, a u planu su procedure za dobijanje dozvola u Danskoj. Isporuke prirodnog gasa putem tog gasovoda trebalo bi da krenu krajem 2019. godine.

  Severni tok 2 je proširenje postojećeg gasovoda kroz Baltičko more, kojim se zaobilaze istočnoevropske zemlje koje učestvuju u tranzitu ruskog gasa ka drugim zemljama Evrope.

  Sada se postavlja logicno pitanja zasto je Evropska unija trazila od Bugarske i Srbije zaustavljanje Juznog toka i zasto su Bugari odustajanjem od projekta na kome bi godisnje zaradjivali milijarde evra sami unistavali svoju ekonomiju.

  Bugarska je uz Srbiju trebalo da bude kljucna tacka i cvoriste Juznog toka, ali je  bugarska Vlada na zahtev briselske birokratije odustala od projekta i nanela ogromnu stetu svojoj zemlji.

  Najvecu korist od bugarske odluke na sopstvenu stetu imala je Turska koja je sada kljucna gasovodna tacka za transport gasa iz Rusije i Azerbejdzana u Juznu Evropu.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com