Svet

Švedska: Migrant ubio radnicu centra za azilante

STOKHOLM – Mladi azilant nožem je danas ubio radnicu u centru za izbeglice u Švedskoj, gde policija traži veća sredstva i brojnije ljudstvo da bi suzbila nasilje povezano sa migrantskom krizom.

Portparol policije Tomas Fuksborg izjavio je da je napadač mladić koji je bio smešten u centru za mlade azilante bez roditelja, uzrasta između 14 i 17 godina, u mestu Molndal, kod Geteborga.

Fuksborg nije želeo da iznese detalje o starosti i nacionalnosti osumnjičenog, ali je precizirao da je on uhapšen zbog ubistva, prenosi AFP.

Švedska novinska agencija TT javila je da se radi o 15-godišnjaku.

Žrtva je 22-godišnja devojka, a motivi zločina još nisu jasni.

„Ovakve stvari postaju sve cešće i češće. Imamo posla sa više ovakvih incidenata od kako je iz inostranstva stiglo toliko mnogo izbeglica“, rekao je Fuksborg.

Napad se dogodio u vreme kada švedski komesar za policiju Dan Elijasen traži da se za 4.100 poveća broj policajaca i pomoćnog osoblja kako bi se pomoglo u borbi protiv terorizma, deportacijama migranata i održavanju centara za azilante.

„Prinuđeni smo da odgovorimo na mnoga remećenja reda u centrima za prijem azilanata. U nekim mestima, za to su potrebni značajni policijski resursi. To nije bio slučaj pre šest meseci i to znači da nećemo biti u mogućnosti da efikasno delujemo u drugim oblastima“, rekao je Elijason za TT.

Prema podacima švedske agencije za migracije, broj pretnji i nasilnih incidenata u centrima za azilante se u prošloj godini više nego udvostručio u odnosu na 2014.

Dok je 2014. bilo 148 incidenata, u 2015. je njihov broj skočio na 322.

Takođe je porastao broj podmetnutanja požara u tim centrima, a prošle godine dvadesetak njih je oštećeno ili izgorelo do temelja.

Šef policijskog sindikata Lena Nic izjavila je da mnogi problemi sa kojima se Švedska sada suočava potvrđuju da švedska policija već duže vreme dobija manje sredstava i ima manje ljudi nego što je potrebno.

Švedska, zemlja od 9,8 miliona stanovnika, prihvatila je više od 160.000 azilanata u 2015. godini, što je u odnosu na broj stanovnika najviše u Evropskoj uniji.

Adam Ihse/ AP Photo

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh