• Svet

  Švedska ministarka: Kosovo i Kataloniju ne treba porediti (VIDEO)

   

  Švedska ministarka: Kosovo i Kataloniju ne treba porediti (VIDEO)

   

  Ministarka spoljnih poslova Švedske Margot Valstrom izjavila je danas da Kosovo i Kataloniju ne treba porediti, jer su situacije različite.

  „Insistiramo da mora doći do dijaloga (izmedju španskih i katalonskih predstavnika). Mislim da ne možete da poredite (Kosovo i Kataloniju), da su situacije različite, da su sve situacije različite. Ako ste u situaciji gde su oružani sukobi, gde postoji mogućnost za ratne zločine, onda imate odredjenu situaciju. Ovde kroz politički dijalog možete da sprečite najgore u Španiji“, rekla je Valstrom.

  Valstrom, koja je s kolegom iz Finske Timom Soinijem posetila Srbiju i Makedoniju, rekla je agenciji Beta da se oni zalažu da Zapadni Balkan bude tema u Evropskoj uniji i da veruju da zemlje u regionu treba podstaći da nastave reforme i evrointegracije.

  „Veoma cenimo ove sastanke, jer bolje razumemo poziciju lidera ovih zemalja, možemo da im prenesemo naše poruke. Da kažemo da je apsolutno neophodno da nastave da se bore protiv korupcije, jer će biti teško da dobiju dugoročne investicije, ako se to ne uradi i osigura poštovanje vladavine prava i ljudskih prava“, rekla je Valstrom.

  Šefica švedske diplomatije je rekla da se jasno vidi da je Zapadni Balkan region koji ima puno bezbednosnih izazova i da se situacija razlikuje od zemlje do zemlje kada je reč o pristupanju EU, pogledima na NATO i da su posledice „dramatične istorije“ vidljive.

  „Ali, takodje, vidim da ove zemlje imaju mlade, velike potencijale i želju i nastojanje da pripadaju evropskoj porodici. To treba da negujemo“, rekla je Valstrom.

  Upitana o tome šta je najveća prepreka u odnosima u regionu, Valstrom je rekla da je neophodno da region gleda u budućnost, a ne samo istoriju, prošlost.

  „Poštujem da ovde ima mnogo istorije i da deo toga može da stane na put reformama i moramo da napravimo balans izmedju toga da prihvatimo da je ovo za mnoge veoma emotivno i važno, pogotovo za žrtve, koje moraju da znaju da za njih postoji pravda, ali i da stvorimo nadu za budućnost za ove mlade ljude, koji napuštaju svoje zemlje, da vide da ima nečega i za njih“, rekla je Valstrom.

  Upitana šta je najveća prepreka na evropskom putu Srbije, ministarka je kazala da u Srbiji dolazi do sukoba interesa, pošto „Rusija, Turska i druge zemlje imaju svoje interese u ovom delu Evrope“.

  „Mi možemo samo da pokažemo da će ovo (evrointegracije) pomoći razvoj, ekonomiju, socijalnu sigurnost i bezbednost“, rekla je Valstrom.

  Na pitanje da li će Srbija morati „da odabere stranu“, ona je rekla: „Na kraju da“, ali da je potrebno očuvati diplomatske odnose.

  „Sa druge strane moramo da očuvamo diplomatske odnose sa Rusijom, ne možete da izaberete jednu zemlju i kažete nećemo da imamo odnose sa njom. Na svakoj zemlji pojedinačno je da izabere svoju bezbednosnu politiku, da li želi da bude van vojnih saveza ili žele da pripadaju NATO“, rekla je Valstrom.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com