• Novosti online

  Светиславу Басари награда „Биљана Јовановић“

  Награда „Биљана Јовановић” за најбољу књигу у 2015. години припала је Светиславу Басари за роман „Анђео атентата”, саопштило је данас Српско књижевно друштво.

  Жири који је радио у саставу: Љиљана Шоп (председница), Марјан Чакаревић и Срђан Срдић, одлуку је донео једногласно.

  У најужем избору за ово угледно књижевно признање нашла се и књига прича „Препознавања” Јасне Димитријевић и роман „Лагер” Љубомира Кораћевића.

  Жири је оценио да је „Анђео атентата” један од врхунаца у обимном романескном опусу Светислава Басаре, те да у њему „ишчитавамо све оне квалитете који су овог аутора учинили класиком савремене српске литературе”.

  Чланови жирија сматрају да је на овај начин награђена књижевност чије су одлике „изванредна вештина структурисања, велика формална инвентивност, али и склоност ка разложној и утемељеној провокацији”.

  „Својом препознатљивом, супериорном духовитошћу, Басара се и у овом роману супротставља свакој злоупотреби историје у дневнополитичке сврхе и деконструише са узвишеном лакоћом како националне, тако и интернационалне митове и велике приче”, наведено је у образложењу.

  Награду „Биљана Јовановић” додељује Српско књижевно друштво уз подршку Министарства културе и информисања Србије, за најбољу књигу у прошлогодишњој књижевној продукцији.

  Признање је установљено 2005. године у знак сећања на прерано преминулу књижевницу и мировну активисткињу Биљану Јовановић (1953-1996).

  (Танјуг)

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com