Gradovi

Svetla budućnost saradnje Srbije i Kine

BEOGRAD – Poslovna saradnja Srbije i Kine ima svetlu budućnost, ali je neophodno razvijati nove modele saradnje, poruka je današnje konferencije “Srbija na novom putu svile – Kako uspešno poslovati sa Kinom?”.

Predsednik Asocijacije kineskih privrednika u Srbiji Guo Sijao rekao je da ta asocijacija radi i radiće i ubuduće da se održi brz i stalan trgovinski razvoj Srbije i Kine.

Prema njegovim rečima, osnovna ideja projekta “Jedan pojas jedan put” je razvoj prijateljskih odnosa, jačanje ekonomske i trgovinske saradnje i promocija zajedničkog razvoja na obostranu korist Srbije i Kine.

“Verujem da ćemo zajedničkim naporima i saradnjom promovisati razvoj kroz saradnju u različitim oblastima, tehnologiju, kulturu, politiku, edukaciju…”, rekao je Guo na konferenciji koju su organizovali NIN fokus i PKS, a čiji je Tanjug medijski partner.

On je ocenio da je “ključ” za još bolju saradnju Srbije i Kine u razvoju inovativnih modela kooperacije.

“Moramo inovirati modele poslovne saradnje, trenutno je osnovni model saradnje robna razmena, a to je prilično jednsotrana metoda”, kazao je predsednik Asocijacije kineskih privrednika u Srbiji.

Pored robne razmene i uvoza robe koja ne postoji na srpskom tržištu, što je ograničen prostor za saradnju, neophodno je razvijati saradnju i na druge načine, u oblasti poljoprivrede, stočarsvta, građevinarstva…

“Daćemo sve od sebe da doprinesemo zajedničkom razvoju i prosperitetu obe zemlje”, poručio je on.

Predsednik PKS Marko Čadež je kazao da se očekuje stabilizacija kineske privrede I da nema bojazni da bi neizvesnost u globalnoj ekonomiji, koja ima veze sa kineskom privredom, mogla da utiče na našu zemlju.

Čadež je podsetio da Kina treba da uloži 10 milijardi dolara u infrastrukturne projekte u zemljama centralne I istočne Evrope.

On je istakao da je biznis konferencija organizovana sa ciljem da približi kinesku privredu srpskim firmama i dodao da PKS priprema brošure sa najvažnijim informacijama za privrednike zainteresovane za poslovanje u toj zemlji.

Ekspert iz Austrije Vilhelm Šober je rekao da je Kina veoma

bogata sirovinama, a naročito rudom i mineralnima, kojima snabdeva skoro ceo svet po niskim cenama.

“Kina je test poligon za kompanije – ako uspete ovde možete uspeti bilo gde na svetu, ključ u uspehu u Kini je u razumevanju njene culture”, kazao je Šober.

Prema njegovim rečima, Kina ima je 2014. imala čak 150 miliona preduzetnika i to je veoma konkurentno tržište.

Šober je poručio da Srbija ima veoma inteligentnu i kvalifikovanu radnu snagu, a naročito kada u oblastima tehničkih nauk, kao i da bi to trebalo da iskoristimo i ponudumo svetu usluge, a u čemu nam može pomoći saradnja sa Kinom.

Viceguverner Narodne banke Srbije Veselin Pješčević je govoreći o velikom uticaju kineske privrede na svetsku ekonomiju kazao da je Kina imala suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni od čak 600 milijardi dolara, što je je najveći suficit koji je zabeležen kod neke zemlje.

To govori koliko je kineski izvoz eksplozivan, rekao je on istakavši da kineska privreda učestvuje sa 15 odsto u svetskom BDP-u.

Pješčević je rekao da Kina ima veliki problem sa odlivom kapitala i da je prošle godine iz Kine otišlo oko 800 milijardi dolara.

On je naveo da će Kina, prema prognozama MMF-a, u 2016. Imati privredni rast 6,5 odsto, u 2017. oko šest odsto.

Srpski koordinator za samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope Žarko Obradović je rekao da je za nepune četiri godine saradnja Kine i zemalaj centralnei istočne Evrope unapređenja višestruko, kao I da je Kina pokazala da je ekonomski jaka, uticajna i vojno moćna zemlje.

On je rekao da je Kina jača svoj uticaj u ovom delu sveta, s obzirom da kineske kompanije ne mogu da uposle svoje kapacitete I istakao da brza pruga od Beograda do Budimpešte neće biti značajna samo za Srbiju I Mađarsku već I za Pirejsku luku.

„Mislim da se ovoj saradnji ne vidi kraj i sve što se radi u okviru procesa je komplementarno sa našim strateškim opredeljenjem priključenja EU”,naveo je Obradović.

Izvršni direktor PKS Svetozar Krstić je kazao da je tzv. Novi put svile sve interesantniji I da trenutnopredstavlja strateško povezivanje Kine sa Evropom.

On je kao primer veličine kineske ekonomije naveo da je u Kini u 2015. Prodato čak 21,5 miliona putničkih automobila i lakih teretnih vozila, kao i da Kina proizvodi 24 odsto svetskih potreba za hranom.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh