Gradovi

Svetosavske svečanosti u 52 škole

JAGODINA – Svečanim priredbama i ceremonijom sečenja slavskog kolača 24.500 učenika i 3.500 nastavnika u 52 osnovne i srednje škole u Pomoravskom okrugu, uz prisustvo sveštenika, gradskih i opštinskih funkcionera, obeležavaju Svetog Savu, izjavio je danas Tanjugu načelnik Školske uprave Ministarstva prosvete za Pomoravski okrug Života Starčević.

Svetosavske svečanosti u Pomoravlju, Resavi i Levču, počele su jutros svetim liturgijama u hramovima ovog dela Srbije, uz prisustvo velikog broja vernika.

Povodm obeležavanja Svatog Save, svetitelja, prvog arhiepiskopa srpskog i tvorca srpske države, sinoć je u Centru za kulturu u Jagodini odrzana tradicionalna 14. Svetosavska akademija, na kojoj je građane, prosvtne, kulturne i javne radnike, prestavnike crkava i učesnike u programu pozdravio vladika šumadijski Jovan, sa porukom da nam je „Sveti Sava danas najpotrebniji da bi sačuvali veru pravoslavnu,

bogato nasleđe koje pravoslavlje daje“.

„Sveti Sava nam je dao crkve, manastire, škole, bolnice, učio nas da budemo dobri ljudi i hrišćani, učio nas veri, ljubavi, poštenju, milosrđu, svemu onome što krasi čoveka“, rekao je Jovan.

Vladika Jovan je uručio nagrade za najbolji literarni rad posvećen Svetom Savi, (Svetosavski temat), na nivou srednjih škola Jagodine, Danijeli Vasić, učenici drugog razreda Ekonomsko-trgovačke škole i Kristini Gajić, učenici četvrtog razred Gimnazije „Svetozar Marković“ u Jagodini.

Svečanoj akademiji prisustovao je i gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović.

Pre svečane akademije vladika Jovan je u crkvi „Svetih apostola Petra i Pavla“ u Jagodini služio Svetosavsko bdenje.

Akademiju su organizovali veroučitelji u saradnji sa srednjim i osnovnim školama Jagodine, Skupštinom grada, Crkvenom opštinom i crkvama ovog grada.

U Gradskoj organizaciji Crvenog krsta jutros su uručeni paketići siromašnoj deci, poklon polaznika Dečije ustanove „Pionir“ i Ivana Petrovića.

U selu Vojska, rodnom selu resavskog vojvode i junaka Prvog srpskog ustanka Stevana Sinđhelića, u opštini Svilajnac, predsednik te opštine Predrag Milanović, učenicima i nastavnicima predaće, u 12 sati, rekonstruisanu zgradu Osnovne škole i prisustovati Svečanoj akademiji, saopštila je Informativna služba opštine.

Reč je o najudaljenijem selu opštine Svilajnac, sa oko 1.300 stanovnika.

U Prirodnjačkom centru u Svilajncu, večeras u 19 sati, održaće se centralna svečanost povodom Svetog Save za tu opštinu, na kojoj će biti uručene zahvalnice za 11 prosvetnih radnika i vaspitača.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh