Gradovi

Svetosavski bal u najboljem sjaju

BEČ – U bečkom hotelu „Šenbrun“, nadomak poznatog dvorca, sinoć je održan 19. Svetosavski bal koji je okupio brojne goste iz političkog, javnog i kulturnog života, kao i predstavnike srpske zajednice u Austriji.

Svetosavski bal, koji su organizovali Srpski centar i Zajednica srpskih klubova u Beču, i ovog puta je zablistao u svom najboljem sjaju rafiniranog i raznovrsnog programa, vešto probranih učesnika i uglednim gostima.

Predsednik Srpskog centra i obnavljač tradicije održavanja ovog bala Milorad Matević je sa episkopom austrijsko švajcarskim Andrejem upalio slavsku sveću, nakon čega je novi crkveni hor izveo Svetosavsku himnu.

Program bala je i ove godine vodio je glumački par Anica Dobra i Slobodan Boda Ninković.

Prema ustaljenoj tradiciji izvođenjem „Srpskog kadrila“ kompozicije koju je napisao Johan Štraus mlađi, po nalogu kneza Miloša Obrenovića i koji je i prvi put izveden pre 170 godina na balu u Beču, počeo je zvanični balski program.

Kompoziciju su pratile i splet gradskih igara Srpskog kulturno umetničkog društva „Karađorđe“, a nastupilo je i Kulturno umetničko društvo „Branko Radičević“.

Izlaskom plesne škole „Imerfol“ na plesni podijum kao i svirkom orkestra Vojkana Borisavljevića dočarana je prava balska atmosfera.

Čast da ove godine otvori bal pripala je ministru za rad i socijalna pitanja Austrije i kandidatu Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) na predstojećim predsedničkim izborima u Austriji Rudolfu Hundstorferu.

„Vi ste deo ove države, ovog grada i deo naše kulture. Neka bude bal“, rekao je Hundstorfer.

Zajedničkim izvođenjem pesme „Dobra vam noć prijatelji“ goste su pozdravili i solisti ovogodišnjeg bala Ivan Bosiljčić, Biljana Krstić, Jelena Tomašević, Biljana Peković, Ranko Jović.

Raskošne balske haljine, ispunjeni plesni podijum i raznolikost solističkih nastupa i repertoara bile su slike koje su smenjivale na ovogodišnjem balu.

Kako bi i slikovito dočarali istorijsko prisustvo Srba u Beču, studenti su obukli kostime Branka Radičevića, Vuka Stefanovića Karadžića, kaoi tvorca Srpskog kadrila Johana Štrausa mlađeg.

Svetosavskom balu prisustvovali su izaslanik predsednika Srbije Nedeljko Penjković, ambasador Srbije u Austriji Pero Janković, direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović, zamenik gradonačelnika Beča Johan Gudenus, kao i lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe.

Labović je, u izjavi Tanjugu, rekla da je Svetosavski bal veoma bitan jer, ne samo da neguje dugu tradiciju Srba u ovoj zemlji, već i prikazuje Austrijancima na bogatu kulturu naše zemlje.

Prema njenim rečima ovakve manifestacije pomažu da se skreće pažnja na Srbiju i njene turističke ponude, koje je Turistički savez predstavio na balu.

Foto Tanjug, Z. Mirković

Preview

ZVANICE

Slide

ZVANICE

Slide

ZVANICE

Slide

ZVANICE

Slide

ZVANICE

Slide

ZVANICE

ZVANICE

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh