Gradovi

Svetska Banka: Siromaštvo u Rusiji raste po najbržoj stopi od 1999.

MOSKVA – Siromaštvo u Rusiji raste po najbržoj stopi od teških dana finansijske i političke krize u toj zemlji 90-ih godina prošlog veka, upozorila je danas Svetska banka.

Ova organizacija, koja je takođe srezala projekcije privrednog rasta Rusije, kaže da će 20,3 miliona ruskih građana ove godine živeti u siromaštvu ili ispod zvanične granice siromaštva koja iznosi 9.662 rubalja (142 dolara) mesečno, prenosi agencija AP.

Ruska statisticka služba je prošlog meseca saopštila da je broj ljudi koji zvanično žive u siromaštvu skočio za skoro 20 odsto u prošloj godini, na 19,2 miliona, što je 13 odsto celokupne populacije.

„Prognozirano povećanje siromaštva u 2016. godini će vratiti stopu siromaštva na nivo iz 2007. godine. To će biti najveći rast stope siromaštva od krize iz 1998/1999. godine, i znatno će premašiti stopu rasta siromaštva zabeleženu tokom globalne finansijske krize u 2008. godini“, navodi se u izveštaju Svetske banke.

Dalje se dodaje da vlada u Moskvi „ne poseduje dovoljno sredstava kako bi se uhvatila u koštac sa siromaštvom“.

Prema projekcijama Svetske banke, ruska privreda će ove godine zabeležiti negativnu stopu rasta od 1,9 odsto, jer je pad cena nafte umanjio njene prihode od izvoza tog energenta, a takođe je suočena sa međunarodnim sankcijama.

To je znatno lošija projekcija u odnosu na prethodno prognozirani pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) Rusije od 0,7 odsto, ocenjuje AP.

Glavni ekonomista SB za Rusiju, Birgit Hansl, pohvalila je rusku centralnu banku za obuzdavanje inflacije, ali je upozorila da postoji pritisak na vladine finansije.

„Očuvanje fiskalne održivosti će postati izuzetno veliki izazov, jer niske cene nafte štete fiskalnim rezervama“, navodi se u njenom saopštenju.

Novi izveštaj banke bazira se na prosečnoj ceni nafte od 37 dolara za barel u 2016. godini, umesto prethodno projektovanih 49 dolara za barel.

Foto Tanjug/ Video

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh