• Novosti online

  Svetske agencije: Referendum u RS, uprkos odluci Ustavnog suda

  PARIZ/ LONDON/ VAŠINGTON – Svetske agencije izvestile su danas da se u Republici Srpskoj održava referendum o spornom nacionalnom prazniku, uprkos odluci najvišeg suda Bosne i Hercegovine i zapadnom pritisku da se otkaže proces koji, kako ocenjuju, rizikuje da raspiri etničke tenzije u toj balkanskoj zemlji.

  AFP navodi da je Dan Republike, koji je predmet glasanja, vezan za rat vođen 1990-ih u podeljenoj BiH i da ostaje sporan za druge etničke zajednice u toj zemlji.

  Francuska agencija ističe da je referendum ideja predsednika RS Milorada Dodika, za koga navodi da je danas pozdravio veliku izlaznost i „svečanu atmosferu“, ali i da je „ignorisao zabranu Ustavnog suda BiH, neodobravanje od strane SAD i EU i rezervisanost Srbije, svog velikog saveznika“.

  Datum obeležavanja praznika, 9. januar, ima ogroman emocionalni odjek u podeljenoj Bosni i „dira u sećanja na nacionalistički žar, traume i krvoproliće“, zaključuje AFP.

  AP navodi da RS održavanjem referenduma rizikuje da bude podvrgnuta zapadnim sankcijama i da njeni lideri budu krivično gonjeni.

  Današnje glasanje, dodaje američka agencija, podiže tenzije i jača strahove od novih sukoba pošto Bošnjaci i Hrvati vide referendum kao pokušaj uzdizanja srpskog regiona iznad Ustavnog suda BiH, a takođe je test za ozbiljniji referendum koji lideri RS najavljuju za 2018. o nezavisnosti od Bosne.

  Rojters navodi da je današnji referendum prvi otkako je 1992. godine održano glasanje o otcepljenju od tadašnje Jugoslavije nakon čega je usledio trogodišnji etnički sukob u kojem je ubijeno 100.000 ljudi.

  I britanska agencija podseća da je 9. januar datum kada su bosanski Srbi proglasili nezavisnost od Bosne 1992. i navodi da je „time ubrzan pogubni rat u zemlji koji je bio obeležen masovnim ubijanjem, kao najkrvaviji sukob u Evropi posle Drugog svetskog rata“.

  Britanska agencija primećuje da je, dok su SAD i EU pozvale RS da otkaže glasanje u strahu od nestabilnosti, Rusija podržala današnje glasanje.

  AP Photo/Amel Emrić

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com