• Ekonomija

  Svetski Dan štednje: Srbija dinaru ne veruje

  dinari pare štednja kreditiFoto: Guliver/Getty Images/Thinkstock


  To nepoverenje pokazuje i nizak nivo dinarske štednje – oko 350 miliona evra (oko 42 milijarde dinara), u odnosu na ukupnu deviznu štednju u bankama koja iznosi oko 8,6 milijardi evra.

  Dinarska štednja u ovoj godini atraktivnija je u odnosu na depozite u evrima, jer se na oročene dinare do godinu dana može dobiti kamata do sedam odsto, a na evre najviše 1,5 odsto.

  Tanjugu je rečeno da je štednja u nacionalnoj valuti, u prvih devet meseci ove godine, povećana za četiri milijarde dinara ili 10,5 odsto u odnosu na isti period lane.

  U prvih devet meseci ove godine devizna štednja uvećana je za oko 64,9 miliona evra, a poredeci stanja na kraju septembra ove i prethodne godine devizna štednja je povecana za 100,1 milion evra.

  U ukupnoj štednji u bankama u Srbiji devizna štednja učestvuje sa 96,1odsto, a dinarska sa 3,9 odsto, sa tendencijom rasta.

  Najveće učešće u deviznoj štednji u bankama u Srbiji imaju depoziti u evrima (91,5 odsto), zatim štednja u američkim dolarima (četiri odsto), u švajcarskim francima (3,7 odsto), dok su depoziti u ostalim valutama u zanemarljivom procentu.

  U NBS kažu da dinarska štednja u proteklih nekoliko godina beleži kontinuiran rast, što ukazuje da su su kamatne stope na dinarsku štednju i dalje relativno atraktivne.

  Nedelja štednje u Srbiji traje od 31. oktobra do 7. novembra i do sada je bila ustaljena prarksa da banke nude atraktivne kamata na štednju, ali će to prema pisanju nekih domaćih medija, ove godine izostati.

  Svetski dan štednje je ustanovljen 31. oktobra 1924. tokom prvog Međunarodnog kongresa štedionica u italijanskom gradu Milanu. Predstavnici 29 zemalja učesnica kongresa, želeli su tada da podstaknu svest o štednji širom sveta i da istaknu važnost štednje za ekonomije zemalja, ali i za pojedinca.

  U Srbiji je 2001. godine na štednim računima građana bilo oko 348,3 miliona evra, 2002. oko 758,7 miliona evra, 2003. oko milijardu evra, 2004. oko 1,4 milijarde evra, 2005. depoziti su premašili dve milijarde evra, 2006. u bankama je bilo više od 3,3 milijarde evra, 2007. više od 5,1 milijardu evra, a 2008. godini na štednim računima u Srbiji je bilo oko 5,8 milijardi evra.

  Na početku 2001.godine bankarski sistem u Srbiji obuhvatao je 86 banaka (67 banaka na teritoriji centralne Srbije, 17 banaka na teritoriji Vojvodine i dve banke na teritoriji severnog dela Kosova i Metohije), a danas u našoj zemlji posluje posluje tačno 30 banaka.

  Link Izvora

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com