Politika

Svetski mediji: Zašto Vučić hoće izbore

vučićFoto: Tanjug, Sava Radovanović


Srpski premijer je danas pozvao na održavanje vanrednih paralamentarnih izbora kako bi zemlja mogla da se spremi za ulazak u EU do 2020, prenosi AFP, navodeći da će izbori biti održani dve godina pre redovnog roka.

Blumberg javlja da je Vučić je dobio odobrenje svoje partije da održi izbore dve godine pre roka kako bi promenio sastav vladajuće koalicije i sproveo nepopularne reforme.

On je na Glavnom odboru SNS rekao da je vladi potreban „pun mandat za teške odluke kako bi Srbija mogla da bude spremna da uđe u EU do 2020. godine“, prenosi američka agencija, napominjući da Vučić pokušava da pokrene ekonomiju posle trogodišnje recesije.

rojtersFoto: printscreen

Rojters ocenjuje da Vučićev potez ima za cilj da učvrsti njegovu vlast i pomogne u napretku Srbije u pregovorima sa EU, podsećajući da je Vučicćeva SNS ubedljivo pobedila na izborima u martu 2014, a da još uvek ima visok rejting uprkos smanjenju penzija i plata u javnom sektoru.

Vučić sada treba da obavesti predsednika Tomislava Nikolića o raspuštanju vlade a Nikolić će zatim odrediti datum izbora, dodaje britanska agencija napominjući da je predsednica Skupštine Maja Gojković danas rekla da će se vanredni parlamentarni izbori održati istovremeno kada i opštinski i pokrajinski izbori.

Rojters podseća i da je Vučić optužio opozicioni DS da je doveo zemlju na ivicu kolapsa i obećao da će „razbiti spregu između političara, tajkuna, kriminala i korupcije“, dok ga protivnici optužuju za autokratiju, gušenje slobode medija i nedovoljan napredak na ekonomskom planu.

Italijanska agencija Ansa javlja da se srpski premijer izjasnio u korist vanrednih izbora kako bi, kako je rekao, razrešio“latentan društveni sukob“ u Srbiji koji sprečava i usporava tok reformi neophodnih za brze evropske integracje.

Njegova odluka je bila propraćena „ovacijama“ na skupu SNS, dodaje Ansa. Vučićev SNS je prema svima anketama favorit na izborima sa rejtingom oko 50 odsto u poređenu sa 10 odsto podrške koliko uživa SPS, druga po snazi stranka po broju glasova.

Američki AP citira Vučićeve reči da su izbori nepohodni kako bi nova stabilna vlada mogla da ubrza ekonomske reforme a da su potrebne i promene u njegovom kabinetu.

Svetski mediji: Zašto Vučić hoće izboreSvetski mediji: Zašto Vučić hoće izboreSvetski mediji: Zašto Vučić hoće izboreSvetski mediji: Zašto Vučić hoće izboreSvetski mediji: Zašto Vučić hoće izboreSvetski mediji: Zašto Vučić hoće izboreSvetski mediji: Zašto Vučić hoće izbore

Vladajuća koalicija u Srbiji ima jasnu parlamentarnu većinu, ali Vučić, kako se čini, „želi da cemnetira svoj uticaj u situaciji kada se špekuliše o neslaganjima SNS,“ ocenjuje AP.

Vučić je obećao da će težiti članstvu u EU, ali je zadržao i jake veze sa Rusijom, navodi američka agencija.

I elektronski mediji u regionu preneli su kao udarnu, uglavnom bez komentara, vest o odluci premijera Aleksandra Vučića da vanredni parlamentrni izbori u Srbiji budu održani istovremeno sa pokrajinskim i lokalnim, te da je za to dobio petomenutne ovacije stranačkih kolega.

Pod naslovima: „Vučić presjekao“, „Vučić odlučio“, „Srbija ide na vanredne izbore“, mediji citiraju premijera i lidera SNS sa Glavnog odbora stranke da ne želi vlast bez volje naroda.

Kao ključnu rečenicu prenose objašnjenje srpskog premijera da je takvu odluku doneo zato što je Vladi Srbije „potrebna puna stabilnost i pun četvorogodišnji mandat, nakon kojeg više neće biti povratka na staro“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh