Novosti online

Сви вагају Ђоковићеве речи у мушко-женској полемици у тенису

„У наредном животу волео бих да будем неко из ВТА (Женска тениска асоцијација), јер они језде на крилима мушког тениса. Срећни су јер не морају да доносе никакве одлуке. Они су веома, веома срећни. Да сам тенисерка, сваке ноћи бих се молио на коленима и захваљивао Богу што су се родили Роџер Федерер и Рафаел Надал, јер они су уздигли овај спорт”.

Ова изјава извршног директора турнира у Индијан Велсу Рејмонда Мура не вређа ни близу жене као оно што је рекао једној новинарки доскорашњи министар одбране Србије Братислав Гашић (мада је и он помињао колена…), али је изазвала бурне реакције широм света. У неким од најутицајнијих европских и америчких медија Мур се оптужује за сексизам, а из Женске тениске асоцијације су га позвали да поднесе оставку.

– Мислим да су ове примедбе веома, веома, веома нетачне и да је Мур у заблуди – рекла је најбоља тенисерка света Серена Вилијамс а преносе светски медији. – Непријатно смо изненађене и моја сестра Венус и ја и све остале жене у тенису које добро раде. Прошлогодишњи женски финале „Ју-Ес опена” распродат је много пре мушког. Да ли је Роџер (Федерер) играо у том финалу или Рафа (Надал) или било који мушкарац? Мислим да не. Тако да за сваки поуздан коментар морате да имате предзнање, да сте потковани чињеницама и да познајете ствари.

Тенис је један од ретких професионалних спортова у којима су зараде мушкараца и жена изједначене. Тако су Новак Ђоковић и Анђелика Кербер зарадили исто за титуле на Аустралијан опену пре два месеца: 2,6 милиона евра.

Због Мурове изјаве, најбољи тенисер света није могао ни за тренутак да се опусти на прес-конференцији после финала с Милошем Раонићем (6:2, 6:0) у Индијан Велсу, јер никога није занимало шта мисли о свом новом рекорду, већ о „секзисму у светском тенису”.

– То је без сумње веома деликатна и осетљива тема. Жене заслужују поштовање и дивљење за оно што раде. Изједначене новчане награде била су главна тема у тенису последњих седам, осам година. И ја сам био део тог процеса, тако да разумем колико енергије и моћи су уложили ВТА и његови адвокати да би достигли то – рекао је Ђоковић који је био суочен с провокативним питањима, с намером да се до краја увуче у причу која би добила другачији наслов од оног „Ђоковић разбио Раонића”, јер то очигледно више није вест.

Најбољи играч света је затим честитао тенисеркама на томе што су се избориле да имају исте зараде као и тенисери, али је и додао да би Асоцијација професионалних тенисера (АТП) требало да се бори да увећа свој део колача…

– У женском тенису су се борили за оно што заслужују и добили. Свака им част. С друге стране, мушки тенис, АТП, требало би и сам да се бори више, јер подаци показују да има много више навијача на мушким мечевима. Мислим да је то један од разлога због којих бисмо можда морали да будемо награђени више. Жене би требало да се боре за оно што сматрају да им припада а ми исто тако. Али, опет, не можемо да се жалимо, јер тренутно имамо високе новчане награде у мушком тенису.

Овим Ђоковићевим одговором су се највише бавили медији, а неки су му замерили да је „изашао из оквира своје добро познате дипломатије”. Новинар енглеског „Гардијана” Кевин Мичел оцењује: „Светски број 1 је обично поуздан амбасадор тениса ван терена, али тврдња да би мушки играчи требало да буду плаћенији од женских јесте велика грешка”. Међутим, Расел Фулер из Би-Би-Сија истиче нешто са чим можемо лакше да се сродимо, не само зато што је Ђоковић наш понос, већ што заиста одговара суштини: „Ђоковићево мишљење да наградни фондови треба да зависе од продаје улазница и висине ТВ права, дели велика већина људи у мушком тенису”. Фулер се придружио онима који критикују Мура.

–Имам огромно поштовање за све што жене раде и постижу у глобалном спорту – наставио је Ђоковић, одговарајући на питања после финала у Индијан Велсу. – Њихова тела су много другачија од мушких. Оне морају да прођу кроз много различитих ствари кроз које ми не морамо. Знате већ, хормони и различите ствари, да не улазимо у детаље. Изузетно им се дивим и поштујем их што су способне да се боре на тако високом нивоу. Многе од њих морају да жртвују много тога, време с породицом, да би се професионално бавиле тенисом и спортом.

Ђоковић је истакао да оно што је рекао Мур „није било политички коректно”, а наредно питање с којим се сусрео било је везано за првог његовог тренера: да ли бисте били ту где јесте да није било Јелене (Генчић)?

– Једна жена је била мој тренер и представљала је изузетно важан део моје каријере. Окружен сам женама. Пресрећан сам што сам се оженио једном од њих и што имамо дете. Ја сам потпуно за женску моћ…

„Фокс спорт” је оценио да је „Ђоковић јасно поручио да су Мурови коментари били лоши и подржао је женску моћ”! С друге стране Бен Ротенберг из „Њујорк тајмса” замера нашем асу да није био на свом „уобичајеном нивоу” док је коментарисао изјаве Мура, наградне фондове и женске хормоне.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh