Gradovi

Svilajnac: Peticija protiv izgradnje postrojenja za medicinski otpad

SVILAJNAC – Opštinski odbor SNS u Svilajncu danas je na trgu Stevana Sinđelića organizovao akciju za pirikupljanje potpisa za peticiju kako bi se zabranila gradnja postrojenja za tretman medicinskog opasnog infektivnog otpada, a na inicijativu građana i Ekološkog pokreta Svilajnac.

Podršku akciji dala je potpredsednik OO SNS Ana Čuknić Momčilović koja je ukazala da sam odaziv građana dovoljno govori koliko su protiv ovakvog postorjenja.

„Potpise ćemo uputiti na adresu ministarstva koje treba da izda, nadležno je za izdavanje rešenja za ovakva postrojenja u republici Srbiji. Želimo da pokažemo i ministarstvu i lokalnoj samoupravi šta građani opštine Svilajnac o tome misle“, istakla je ona.

Aleksandar Pavlović iz Savetaza zdravstvo OO SNS Svilajnac

podržao je skup protiv otvaranja fabrike za preradu medicinsko-veterinarskog otpada ukazujući da bi ona mogla da prerate u regionalni cenat štyo bi ddoatno ugrozilo proizvodnju organske hrane u tom kraju.

„Na taj način mi želimo da skrenemo pažnju da nije poželjno to za grad Svilajnac, za otvaranje ovakve fabrike, već to treba negde da se izmesti. Mi nismo za to da se spreči prerada medicinskog i veterinarskog otpada već samo da se promeni lokacija, da ne bude to grad Svilajnac.“

Kako se navodi u saopštenju, ovo postrojenje gradi privatna firma “Visan” d.o.o. na lokaciji bivši vojni poligon, u neposrednoj blizini porodičnih kuća i izvorišta pijaće vode “Perkićevo” sa kojeg se vodosnabdeva opština Svilajnac.

OO SNS Svilajnac je protiv postojanja postrojenja za tretman medicinskog opasnog infektivnog otpada i samim tim protiv toga da Svilajnac postane regionalni centar za deponovanje i tretman medicinskog opasnog infektivnog otpada, navodi se u saopštenju.

Oni objašnjavaju da su protiv postojanja spornog postrojenja naročito zbog aspekta bezbednosti, zbog uticaja na životnu sredinu, kako samog rada postrojenja, tako i transporta medicinskog opasnog infektivnog otpada gradskim saobraćajnicama.

Naprednjaci takođe upozoravaju d aje ovaj grad stradao u poplavi 16. maja 2014. godine, kao i d aje u poslednjih 200 godina zabeleženo 20 poplava.

Eventualne poplave dovele bi do neplaniranog raznošenja opasnog infektivnog otpada na teritoriji opštine Svilajnac što bi trajno dovelo do opasnog dugoročnog zagađenja zemljišta i vodnog režima, ukazuje SNS i ddoaje da opština koja je sklona poplavama nije adekvatna da bude regionalni centar za deponovanje i tretman opasnog infektivnog medicinskog i veterinarskog otpada.

Oni traže da se zabrani rad bilo kakvog postrojenja koje može negativno uticati na normalan i miran život svakog stanovnika opštine Svilajnac podsećajući da je to poljoprivredni kraj i treba da postane reregionalni centar za poljoprivredu.

Foto Tanjug/M. Jelesijević, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh