• Novosti online

  Svilanović pozdravio želju Bugarske da se više pažnje posveti regionu

   

  Svilanović pozdravio želju Bugarske da se više pažnje posveti regionu

  Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović danas je na sastanku s ministarkom spoljnih poslova Bugarske Ekaterinom Zaharijevom pozdravio želju te zemlje, koja će predsedavati Evropskom unijiom u prvoj polovini sledeće godine, da se više pažnje posveti regionu Balkana.

  Zaharijeva je rekla da će glavni prioritet bugarskog predsedavanja Evropskom unijom biti zapadni Balkan i podrška njegovoj evropskoj perspektivi i izrazila je nameru svoje zemlje da nastavi sa jačanjem saradnje EU sa regionom kroz praktične mere, kao što je, na primer, neophodna energetska infrastruktura, saopštio je RCC.

  Ona je navela je da je brža integracija u EU već prepoznata kao glavni prioritet ekonomija u regionu i dodala da Zapadni Balkan treba da iskoristi jedinstvenu priliku, jer će Evropskim savetom zaredom predsedavati pet članica EU koje se zalažu za dalje proširenje i to Estonija, Bugarska, Austrija, Rumunija i Hrvatska.

  Svilanović je rekao da region može imati koristi od saradnje RCC i Bugarske u svojstvu predsedavajuće zemlje EU.

  „Radujemo se predstojećem bugarskom predsedavanju EU, i jakoj želji i ambiciji da se tokom prve polovine 2018. godine više pažnje posveti Zapadnom Balkanu. RCC i Bugarska mogu saradjivati na promociji zajedničkih interesa regiona i podržati pozitivan zamah u regionalnoj saradnji stvoren ove godine“, izjavio je Svilanović

  On je Zaharijevu obavestio o aktivnostima RCC-a, posebno onim vezanim za sprovodjenje višegodišnjeg akcionog plana (MAP) za Regionalni ekonomski prostor (REA) Zapadnog Balkana, kojeg su lideri iz regiona potvrdili ovog leta u Trstu.

  „MAP smo pripremili s ciljem da se omogući nesmetan protok roba, usluga, kapitala i visokokvalifikovane radne snage, što će region učiniti atraktivnijim za ulaganja i trgovinu te na taj način ubrzati njegovu evropsku perspektivu i doprineti ekonomskom rastu. Zadovoljstvo mi je da kažem da je sprovodjenje višegodišnjeg akcionog plana već počelo i Savet će nastojati da utvrdi veze i mogućnosti da u svoje intervencije, koje su u funkciji podrške ostvarivanju rezultata definisanih višegodišnjim akcionim planom, uključi učesnike Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi“, rekao je Svilanović.

  Dvoje zvaničnika su razgovarali o aktivnostima bugarskog predsedavanja EU i najavljenom sastanku ministara ekonomija Zapadnog Balkana i Evropske unije u maju 2018. u Bugarskoj. Takodje su naveli da je sledeće godine desetogodišnjica od zvaničnog početka rada RCC obeleženog na sastanku ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi u Sofiji, 27. februara 2008. godine.

  Svilanović učestvuje i na ministarskom forumu Evropske unije i Zapadnog Balkana o pravosudju i unutrašnjim poslovima koji se održava danas i sutra u Sofiji i na kome se okuplja šest ministara pravosudja sa Zapadnog Balkana, komesar za pravosudje, potrošače i ravnopravnost polova EU, predstavnici EUROJUST-a i RCC.

  Sastanak sa Zaharijevom je deo redovnog dijaloga generalnog sekretara sa učesnicima RCC.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com