• Gradovi

  Svilanoviću nagrada za unapređenje saradnje u regionu

  SARAJEVO – Centralnoevropska fondacija (CEF) dodelila je Goranu Svilanoviću nagradu „Dr. Elemer Hantoš“ u znak priznanja za napore uložene na unapređenju saradnje u regionu na dužnosti sadašnjeg generalnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju (RCC).

  Kako se navodi na sajtu RCC, nagrada je dodeljena u potpunosti uvažavajući njegov prethodni rad kao ministra spoljnih poslova Srbije i Crne Gore (2000-2004), predsedavajućeg Prvog radnog stola za demokratizaciju i ljudska prava (2004-2007) Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Evropu i člana Visoke nadzorne grupe Pakta stabilnosti, te koordinatora ekonomskih i ekoloških aktivnosti OEBS-a (2008-2012).

  CEF je pohvalio Svilanovića za njegov rad i aktivnosti u sklopu Saveta za regionalnu saradnju na unapređenju međusobne saradnje i integracije Jugoistočne Evrope te promociji razvoja u regionu, što se odlično uklopilo sa njihovim ciljem unapređenja ekonomske saradnje u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

  „Saradnja izvan granica, političkih razlika i različitih gledišta je prirodno stanje. Unapređenje regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi, regionu iz koga dolazim, kao i unutar Centralne i Istočne Evrope, predstavlja izazov, ali isto tako i zadovoljstvo, znajući koliko zajedničkih interesa imamo, koliko toga delimo, ali i koliko toga možemo naučiti jedni od drugih“, rekao je Svilanović zahvaljujući na ukazanoj časti.

  Zvanična ceremonija uručenja nagrade treba da se održi u maju 2017. godine u Beogradu.

  Dr. Elemer Hantoš je bio mađarski ekonomski stručnjak koji se zalagao za uspostavljanje ekonomske i trgovinske unije zemalja Podunavlja. Hantoš je osnovao ekonomske institute u Beču, Budimpešti, Brnu i Ženevi.

  Nagrada koja nosi njegovo ime dodeljuje se na godišnjem nivou osobi, osobama ili organizaciji za izvanredna dostignuća na unapređenju ekonomske saradnje u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

  Nagradu daje Centralnoevropska fondacija iz Ciriha, Švajcarska.

  Među prethodnim laureatima su Đerđ Konrad, Adam Mihnik, Erhard Busek i Vaclav Havel.

  Foto Tanjug/video, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com