Svetske Novosti

BRUKA: SZO troši više na putovanja, luksuz i hotele nego za suzbijanje opakih bolesti

Hitna 2 novostidana.rs BeogradSvetska zdravstvena organizacija (SZO) troši oko 200 miliona dolara godišnje na putovanja, mnogo više nego što daje za borbu protiv nekih od najvećih bolesti, uključujući sidu, tuberkulozu i malariju, pokazuju interna dokumenta u koje je Asošiejted pres imao uvid.

Agencija UN tražila je više novca za finansiranje svojih aktivnosti na rešavanju zdravstvenih kriza širom sveta, dok se istovremeno bori da smanji sopstvene putne troškove.

Uprkos novim pravilima uvedenim u pokušaju da se smanji budžet za putovanja, visoki zvaničnici su se žalili da radnici UN krše pravila, kupujući na primer avio-karte za biznis klasu ili rezervacijom soba u hotelima s pet zvezdica.

SZO je prošle godine potrošio oko 71 milion dolara za sidu i hepatitis, a oko 61 milion za malariju.

Za borbu protiv tuberkuloze potrošeno je 59 miliona dolara.

Neki zdravstveni programi ipak dobijaju znatno veća sredstva, pa je tako SZO trošio oko 450 miliona dolara godišnje za lečenje dečije paralize.

AP navodi da je generalna direktorka SZO Margaret Čan tokom nedavne posete Gvineji odsela u predsedničkom apartmanu u hotelu „Palm Camayenne“, čija je objavljena cena 900 evra za noć.

SZO je odbio da kaže ko je platio račun, napomenuvši da hotelski smeštaj nekada plaća zemlja domaćin.

Tokom epidemije ebole, Brus Ejlvarad, koji je rukovodio odgovorom na krizu, potrošio je, prema poverljivoj analizi troškova, više od 370.000 dolara na putovanja, često putujući prvom klasom i helikopterom umesto džipom.

U saopštenju dostavljenom američkoj agenciji, navodi se da priroda posla SZO često zahteva putovanja zaposlenih i da su troškovi prošle godine smanjeni za 14 odsto u odnosu na 2015, mada su tada bili veoma visoki zbog izbijanja epidemije ebole u zapadnoj Africi 2014.

SZO je od 2013. potrošio 803 miliona dolara na putovanja zaposlenih.

Godišnji budžet SZO je oko dve milijardi dolara.

U poredjenju sa SZO, koji ima 7.000 zaposlenih, organizacija Doktori bez granica, sa oko 37.000 radnika, godišnje troši oko 43 miliona dolara godišnje, a UNICEF, gde radi oko 13.000 ljudi, prošle godine je na putovanja potrošio 140 miliona dolara.

Beta

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh