Gradovi

SZO zabrinuta zbog širenja zike seksualnim putem

ŽENEVA – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izrazila je danas zabrinutost povodom izveštaja da se u SAD pojavio slučaj prenošenja virusa zika seksualnim putem i pozvala na dalja istraživanja tog virusa, koji prenose tigrasti komarci.

U američkom gradu Dalasu je zabeležen prvi poznati slučaj prenošenja virusa zika sa čoveka na čoveka u SAD, a zvaničnici navode da je do zaraze došlo najverovatnije seksualnim putem, a ne ujedom komarca, preneo je Rojters.

„Ovaj slučaj treba dodatno istražiti kako bismo doznali okolnosti zaraze i koliko je često i verovatno prenošenje seksualnim putem, kao i da li virus može da se prenosi putem drugih telesnih tečnosti“, izjavio je portparol SZO Gregori Hartl.

„Ovo je tek drugi slučaj da se sumnja na seksualno prenošenje virusa zika“, istakao je Hartl. Prvi navodni slučaj se tiče Amerikanca koji se vratio kući iz Senegala i sumnja se da je zikom zarazio suprugu.

Virus zika, koji se smatra odgovornim za značajan rast broja slučajeva hidrocefalije kod novorođenih beba u Brazilu, velikom se brzinom širi u Severnoj i Južnoj Americi, a SZO je zbog toga proglasio globalnu vanrednu situaciju.

AP Photo/Moises Castillo

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh