Gradovi

Tabaković: Ciljani raspon inflacije u prvoj polovini 2017

Međugodišnja inflacija će se postepeno vraćati u granice ciljanog raspona u prvoj polovini sledeće godine, što je nešto sporije u odnosu na očekivanja Narodne banke Srbije (NBS) iz maja meseca, izjavila je danas guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

BEOGRAD – Međugodišnja inflacija će se postepeno vraćati u granice ciljanog raspona u prvoj polovini sledeće godine, što je nešto sporije u odnosu na očekivanja Narodne banke Srbije (NBS) iz maja meseca, izjavila je danas guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Tabaković je, na predstavljanju Izveštaja o inflaciji za avgust 2016. godine u NBS, istakla da se u avgustu upravo navršava četiri godine otkako se nalazi na poziciji guvernera i da je u tom periodu ostvarena niska i stabilna inflacija u odnosu na raniji period.

Razlog tome nisu efekti iz međunarodnog okruženja već smanjenje unutrašnjih neravnoteža i stabilan devizni kurs dinara, čime je inflacija svedena na nivo kakav imaju evropske zemlje, rekla je guverner.

Prema njenim rečima, inflacija će i u naredne dve godine ostati niska i biće očuvana stabilnost deviznog kursa koji je važan u smislu da stabilan dinar vrši manji pritisak na uvozne cene.

„Pokazali smo u protekle četiri godine sposobnost da održimo stabilnost kursa kao i ukupnu stabilnost, što je rezultat usklađenosti monetarne i fiskalne politike“, istakla je Tabaković.

Ona je dodala da je nivo dinarske štednje povećan tri puta u odnosu na kraj 2012. godine, što pokazuje rast poverenja građana u domaću valutu.

Novi krediti građanima u dinarima porasli su za 75 odsto u ovoj godini, navela je Tabaković, dodajući da su kamate, zahvaljujući smanjenju referentne stope na 4,0 odsto, pale za deset procenata.

Dodala je da NBS prognozira da će fiskalni deficit opšte države u ovoj godini biti smanjen na 2,5 odsto BDP-a, što je, kako je precizirala, znatno ispod cilja od 4,0 odsto, koji je utvrđen aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Tabaković je, takođe, rekla da se u ovoj godini očekuje i pad deficita tekućeg računa na 2,0 procenta BDP-a, što je za 0,6 procentnih poena manje nego lani.

Imamo 18,3 tone rezervi u zlatu

Neto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) povećane su od početka 2015. godine za 85 miliona evra, po osnovu intervencija centralne banke na međubankarskom deviznom tržištu, a rezerve u zlatu iznose 18,3 tone, izjavila je danas guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Od ukupnih zlatnih rezervi 1,01 tona se nalazi u Bazelu, a ostatak u Trezoru NBS, rekla je Tabaković, na prezentaciji avgustovskog Izveštaja o inflaciji u zgradi NBS.

Prema njenim rečima, pitanjem kako je od 46 tona zlata pohranjenih u Bazelu ostala samo jedna tona, još dugo će se baviti nadležni ljudi u Srbiji.

Na novinarsko pitanje da li je NBS intervencijama na međubankarskom deviznom tržištu uticala na smanjenje prometa deviza, Tabaković je da istakla da takva konstatacija ne stoji, i da je prosečni mesečni promet na tom tržištu iznosio oko 590 miliona evra od početka ove godine.

Kako je objasnila, NBS kada prodaje devize to čini da bi sprečila veće volatilnosti kursa, a kada kupuje to radi vrlo obazrivo i odmereno, vodeći računa o tome da ne „guši“ trgovanje.

„Svaka naša reakcija je dobro odmerena i ima jedini cilj – da održimo finansijsku stabilnost i stabilnost deviznog kursa dinara, kao i da povratimo poverenje koje je vrlo poljuljano na finansijskim režištima“, naglasila je Tabaković.

Guverner je, pri tome, istakla da je uloga centralne banke, između ostalog, i to da prati trgovanje na međubankarskom deviznom tržištu, kako se na njemu ne bi pojavili finansijski derivati koji bi, kako je rekla, „zagadili“ to tržište, i da stoga prati ko, koliko i za koje namene kupuje devize, kako to prikazuje, kako prikazuje dobit, i slično.

Preview

JORGOVAKA TABAKOVIC

Slide

IVKOVIC TABAKOVIC I HINIC

Slide

JORGOVAKA TABAKOVIC

Slide

JORGOVAKA TABAKOVIC

Slide

JORGOVAKA TABAKOVIC

Slide

JORGOVAKA TABAKOVIC

JORGOVAKA TABAKOVIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh