Gradovi

Tabaković: Činimo sve da investiranje bude predvidljivo

BEOGRAD – Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je centralna banka učinila sve što je u njenoj nadležnosti, i da će tako i nastaviti, kako bi investiranje u bilo koju oblast bilo predvidljivo i isplativo.

„NBS stvara stabilne uslove za investiranje držeći inflaciju pod kontrolom i relativnu stabilnost kursa. Stabilan kurs u visoko evroizovanoj ekonomiji ima mnogo veći značaj“ , rekla je Tabaković na predstavljanju Izveštaja o tranziciji EBRD koja je održana u prostorijama NBS.

Ona je dodala da je Srbija u prethodnoj godini, uprkos okolnostima ostvarila rast od 0,8 odsto.

Osvrćući se na izveštaj EBRD, Tabaković je kazala da imajući u vidu analize, „naš zadatak treba da bude da produbimo razvoj postojećih investicija i ustanovimo nove mehanizme finansiranja“.

Ona je kazala da su u tom smislu jake instutucije veoma važne, odnosno kadrovska struktura i procedure na kojima one počivaju.

„Važno je da ne bude značajno to da li u nekoj instituciji poznajete čoveka, već da poznajete pravila koja su dovoljno jasna i jednostavna i koja vam omogućavaju ulazak na tržište Srbije“, „, rekla je guverner NBS.

Jasne, jednostavne procedure, razumljive i primenljive, važnije su od poznavanja ljudi u institucijama, podvukla je Tabaković.

NBS davaće i dalje doprinos tome, a potrebni su i dodatni napori koje ćemo uložiti za razvoj konkurentnosti i konkurencije, naglasila je.

„Za to se moramo boriti“, rekla je ona i dodala da su nam potrebne i male, srednje i velike banke, i one koje se bave investicionim bankarstvom i podrškom realnom sektoru, kao i klijenti koji teže imaju pristup sredstvima finansiranja.

NBS će se truditi da ubuduće opruži podršku svakom iz ovog dela finansijskog trižišta čineći uslove i poslovanje predvidiviom i stabilnim koji kog učenika da je u pitanju i ponašajući se nepristrasno, naglasila je Tabaković.

Ona je istakla da je veoma značajna finansijska podrška EBRD i da je to možda jedna od najvažnijih saradnji koje Srbija ima, pored aranžmana sa MMF-om, kao i Svetskom bankom.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh