Gradovi

Tabaković: MMF nije zabrinut zbog izbora

BEOGRAD – Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabakovcih izjavila je danas da ne postoji zabrinutost MMF-a zbog izbora u Srbiji, iako je ocena četvrte revizije aranžmana odložena za perion nakon izbora i formiranja nove vlade.

Tabaković je navela da MMF neće davati ocenu revizije sada, kako ne bi uticali na izborni proces ali, kako tvrdi, ta međunarodna finansijska institucija ima puno poverenje u ovdašnje nosioce ekonomske politike.

Ona je, na predstavljanju Izveštaja o inflaciji rekla da bi rezultati ove revizije mogli, zbog izbora, da budu spojeni sa petom revizijom, ali se sa reformama u Srbiji neće stati, niti će se na neki način izbeći ugovorene obaveze.

„Mi se ponašamo kao da je redovno četvrto razmatranje u toku. Ne očekujemo nikakve popuste i propuste. NBS je uradila sve što je preuzela u okviru stend baj aranžmana iz predostrožnosti, a jedina razlika je saopštavanje detaljnih izveštaja u vezi sa revizijom“, objasnila je Tabaković.

Ona je podvukla da je MMF partnerska institucija i da ne daje direktive vlastima u Srbiji, već se teži da se postigne dogovor o tome koje rešenje je najbolje.

„Nije sramota prihvatiti pruženu ruku, da neko pomogne savetima, iskustvom i podrškom ekonomskim reformama, promenama koje su neophodne. Ta vrsta partnerskog odnosa govori u prilog promeni odnosa MMF-a u svim zadacima koji nam predstoje“, poručila je ona.

Kada je NBS u pitanju, prema njenim rečima zadatak je lakši od onog koji vlada, jer se vlada suočava sa nasleđem iz prošlih decenija, budući da strukturne reforme podrazumevaju ozbiljne promene.

Ukazujući na izveštaj u kojem se naša zemlja našla na listi najbednijih zemalja Tabaković je rekla da to pokazuje kako jedno ispitivanje može da se upotrebi, to jest zloupotrebi, a da je MMF odlučio da posle izbora saopšti svoj izveštaj kako ne bi bilo zloupotrebe.

„Oni su na njihov način diskretnih pomagača odlučili da dođu u posetu, da radimo kao da je stanje redovno, a za nas i jeste, ali da se sa izveštajem sačeka do kraja maja“, podvukla je guvernerka.

Tabaković nije želela da daje procene aktuelnog boravka Misije MMF-a u Beogradu, samo je ukazala da su makroekonomski pokazetlji mnogo bolji od očekivanog.

„Mi smo rekli da je prepolovljen budžetki deficit, imamo pojačanu kreditnu aktivnost, smanjenje neravnoteže uprkos fiskalnoj konsolidaciji. To su pokazatelji koji govore o tome da se ide u dobrom smeru“, uverena je ona.

Upitana zašto ministar privrede Željko Sertić nije jutros prisustvovao sastanku u NBS, Tabaković je poručila da ne treba tražiti nikakvo posebno značenje u njegovom neučestvovanju.

Njega je na sastanku, kako je navela, menjao Milan Trivunac, koji je u ime Ministarstva privrede govorio o planovima iz njihove nadležnosti.

„Kakva bi to država bila u kojoj bi budućnost zemlje zavisila samo od jednog čoveka. Ja sam, recimo, srčani bolesnik, i šta da se ne probudim sutradan – niko od mojih kolega neće biti uskraćen za izveštaj i informaciju. Svaki vođa tima deli infromacije sa svojim saradnicima, a ako postoji prioritet obaveza dogovore se“, zaključila je Tabaković.

Guverner NBS je podvukla da nije bilo kašnjenja kada je reč o nenaplativim kreditima u bankarskom sektoru Srbije, i podsetila da je doneta strategija kao i akcioni plan.

Preview

JORGOVANKA TABAKOVIC

Slide

JORGOVANKA TABAKOVIC

Slide

JORGOVANKA TABAKOVIC

Slide

JORGOVANKA TABAKOVIC

Slide

JORGOVANKA TABAKOVIC

Slide

JORGOVANKA TABAKOVIC

JORGOVANKA TABAKOVIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh