• Gradovi

  Tabaković: Stabilan kurs dinara u 2016.

  BEOGRAD – Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da su oscilacije u kursu dinara prema evru očekivane za ovo doba godine i obećala da će NBS učiniti sve kako bi kurs i u 2016. ostao maksimalno stabilan.

  Tabaković je, gostujući u vestima B92, objasnila da je ove godine NBS kupila više od 950 miliona evra, dok je prodala oko 450 miliona, čime je prihodovala oko pola milijarde evra.

  Ona se nada da depresijacija deviznog kursa neće biti niti nedovoljno niska niti previsoka, već upravo u onoj meri koja će da stimuliše rast privrede i biti u granicama predvidivog poslovanja.

  Na pitanje zašto građani još ne osećaju „u svom džepu“ efekte fiskalne konsolidacije koju sprovodi Vlada Srbije, Tabaković je odgovorila da ni „Rim nije izgrađen za jedan dan“.

  „Naše mere su da reagujemo brzo i da ih brzo primenjujemo, ali ni one ne daju efekte u roku kraćim od šest meseci“, rekla je Tabaković.

  Guverner NBS je napomenula da je potrebno strpljenje i vreme.

  „Kada kažemo strpljenje, postoje procesi u prirodi za koje je potrebno vreme da bi se stvorio život, da se oformi stablo, podigne voćnjak. U želji da imamo predvidivost i stabilnost, ali i da živimo brzo i lako, moramo da nađemo sklad“, rekla je Tabaković.

  Kada je reč o stabilnosti cena, guvernerka je kazala da je činjenica da je Srbija neuspešna kada je reč o ostvarivanju niske inflacije, ali je podsetila i da je inflacija pre nepune tri godine bila dvocifrena.

  „Ali uspeli smo da je, odmerenom monetarnom politikom, dovedemo na međugodišnji nivo od 1,3 odsto. Naš je cilj da je polovinom sledeće godine vratimo u, makar donju granicu koridora, od 2,5 odsto, jer je to mera inflacije koja je zdrava za rast privrede“, rekla je Tabaković.

  Guvernerka je upitana i da li ima novu poruku za građane zadužene u švajcarskim francima, na šta je odgovorila da probleme treba rešavati tamo gde su nastali.

  „Stvorili smo sve preduslove za to. I NBS, i Vlada, i Udruženje banaka. Problem se rešava u dogovoru sa bankama kod kojih su krediti uzimani“, rekla je Tabaković.

  Ona je dodala da je „novastara“ poruka to da se proizvodi koji sadrže ugrađene felere neće dogoditi i da se ne događaju otkako je ona imenovana za guvernera.

  „To više ne može da se desi, jer svaki proizvod koji se uvodi u bankarskom sistemu, NBS mora da preispita u smislu rizičnosti“, objasnila je Tabaković.

  Na nedavne rezultate izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije u kojem se navodi da je NBS imala nepotrebnu nabavku 200 kilograma čokolade, Tabaković je rekla da je jedva čekala izveštaj kako bi se videlo da NBS, otkako je ona guvernerka, nije dala nijedan dinar na reklamu i oglašavanje.

  „I onda se u izveštaju pojave čokoladice od pet grama koje koštaju četiri dinara po komadu i koje se u muzeju i centru za edukaciju dele deci, posetiocima i deci sa posebnim potrebama…Shvatila sam da priča o tome da je dinar relativno stabilan, kao evidentan rezultat, o tome kakve su devizne rezerve, da je sa dvocifrene inflacije ona svedena ispod dva odsto, treba zamagliti sitnicama koje su nedostojne i neutemeljene“, rekla je Tabaković.

  Guvernerk je zaključila da su NBS, oni kojima je to bio cilj, prečesto gađali, ali i promašivali, „grudvom u kojoj je kamen“, ali da to nije dopušteno jednom organu kakav je Savet za borbu protiv korupcije.

  Foto Tanjug, S. Radovanović (arhiva)

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com