Novosti online

Tači ambasadorima: Vreme je za veliki istorijski sporazum Kosova i Srbije

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas obraćajući se ambasadorima zemalja Evropske unije, SAD i šefovima misija Kfora, OEBS-a i Euleksa da je sada vreme za „veliki istorijski sporazum Kosova i Srbije“, saopštio je njegov kabinet.

„Ne možemo se vraćati nazad jer je istorija odnosa Kosova i Srbije tragična priča. Ne možemo da stojimo u mestu ili u pat poziciji, a nemamo ni šta da čekamo, jer zaostajanje i čekanje u rešavanju odnosa Kosova i Srbije je upravo poziv na tenzije, destabilizaciju, velike probleme, ne samo medju nama, nego u čitavom regionu“, rekao je Tači.

Prema njegovim rečima, ni Kosovo ni Srbija nemaju vremena za gubljenje, a u narednim mesecima treba da postignu sporazum o potpunoj normalizaciji odnosa.

„Kosovo je umorno od zaostajanja u procesu unutrašnje i medjunarodne konsolidacije. Što zbog toga što se Srbija meša u poslove Kosova, što zbog toga što EU nije uspela da stvori konsenzus da prizna Kosovo, ili zato što je mnogo njih mislilo da će se stvari vremenom same od sebe na Kosovu i oko Kosova rešiti. Proizišlo je da je takvo mišljenje u potpunosti pogrešno“, kazao je Tači.

On je naveo da Kosovo teži stalnom sporazumu sa Srbijom, odnosno da smatra da to ne treba da bude „još jedan prolazni sporazum, koji će samo prolongirati probleme na nekoliko godina“.

„Za nas potpuna normalizacija odnosa Kosova i Srbije predstavlja formalno, recipročno medjusobno priznavanje Kosova i Srbije. Treće, mi težimo, s pravom, da nam se putem ovog sporazuma, putem formalnog medjusobnog priznanja Kosova i Srbije otvori mogućnost da postanemo država članica OUN-a, OEBS-a i NATO-a, i da nam se zaista pruži perspektiva za učlanjenje u EU“, kazao je Tači.

Tači je naveo kako recipročno priznanje dve države može biti praćeno i ugovorenim procesom dve strane o korekciji granice izmedju Kosova i Srbije.

„Opet, treba da budem veoma jasan: Ovaj proces će označiti kraj sukoba Kosova i Srbije koji traje duže od jednog veka, a ne početak novog sukoba. Vreme ratova i sukoba izmedju Kosova i Srbije, po mom uverenju, je prošlo. Kraj ove ere može biti konstatovan samo kada postignemo veliki politički sporazum sa Beogradom“, kazao je Tači.

On je kao kazao i da će sporazum Beograda i Prištine doprineti miru i stabilnosti ovog dela Balkana.

„Mi imamo odlične susedske odnose sa Makedonijom, Crnom Gorom i Albanijom. Tako će biti zauvek medju nama. I naravno da težimo da imamo veoma dobre odnose i sa Srbijom, u bliskoj budućnosti“, kazao je Tači.

Po Tačijevim rečima, ukoliko se postigne sporazum o potpunoj normalizaciji odnosa, to neće imati nikakve posledice na multietnički karakter kosovskog društva i na skup prava manjinskih zajednica na Kosovu, koja su zajemčena Ustavom i zakonima.

„Kao predsednik Kosova sam siguran, kao i sve kosovske institucije, da jesmo i da ćemo ostati garant očuvanja srpskog verskog i kulturnog nasledja na Kosovu, a posebno onog koje je povezano sa pozicijom Srpske pravoslavne crkve“, kazao je Tači.

On je rekao da će, kao i u prošlosti, nastupati u potpunoj koordinaciji sa medjunarodnim partnerima Kosova.

„Znam da će biti veoma teško da se sporazum postigne. Ima njegovih oštrih protivnika i ovde na Kosovu, ali i u Srbiji. Znam da čitav ovaj proces u sebi nosi nepoznanice i brojne rizike. Ali, nema većeg rizika za nas kao Kosovo nego da nastavimo da budemo u ovoj pat poziciji kao država i kao društvo“, kazao je Tači.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh