• Crna Gora

  Tači: Crna Gora služi kao nadahnuće celom regionu

   

   

  Predsednik Kosova Hašim Tači danas je u Budvi izjavio da Crna Gora služi kao nadahnuće celom regionu jer se nikada nije zaustavila u svom angažovanju na evro-atlantskim integracijama.

  Govoreći na Forumu bezbednosti „To be Secure“, na kojem učestvuje na poziv Atlanskog saveza i Vlade Crne Gore, Tači je rekao da učlanjenje Albanije i Crne Gore u NATO stvara veće garancije za stabilnost, bezbednost i demokratiju u region.

  „Za nas, EU je primer mira, pomirenja, prevazilaženja prošlosti i postepenog povećanja saradnje i medjuzavisnosti“, rekao je on.

  Tači je dodao da ne treba sumnjati u proširenje EU.

  „Zato je moja ključna poruka da tendencija rasta populizma i desničarskog ekstremizma ne treba da se koriste kao opravdanje za zemlje članice EU da ne otvore EU perspektivu Zapadnom Balkanu“, rekao je on.

  Prema njegovim rečima, za uspešan prijem Zapadnog Balkana u EU potrebne su duboke političke i privredne reforme i harmonizovanje sa AKUIS na Zapadnom Balkanu i unutrašnjim reformama EU paralelno.

  Tači je na marginama foruma razgovarao sa direktorom za centralnu i južnu Evropu američkog stajt departmenta Metju Palmerom (Matthew Palmerom).

  On je na svom Fejsbuk profilu napisao da je „Kosovo spremno da nastavi završnu fazu dijaloga o normalizaciji odnosa izmedju Kosova i Srbije kojim posreduje Evropska unija, uz snažnu podršku SAD“.

  Kosovski predsednik je istakao kako će Kosovo i u tom procesu kao i uvek i na svakom koraku imati snažnu podršku SAD.

  Forum bezbednosti koji se održava u Budvi ima za cilj izgradnju što bližih odnosa medju ključnim akterima i partnerima, kako bi region učinili sigurnijim mestom i kako bi doprineli prevazilaženju globalnih izazova u budućnosti.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com