Novosti online

Tači: Kosovo nema vremena za gubljenje, zbog stagnacije ili oklevanja

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da Kosovo nema vremena za gubljenje zbog stagnacije ili oklevanja i da mora što pre da postane deo Ujedinjenih nacija, Evropske unije i pakta NATO.

Tači je na konferenciji za novinare kazao da su pozdravili i odazvali se pozivu Sjedinjenih Američkih Država na sastanak 27. juna u Vašingtonu.

„Kosovske institucije nakon poziva predsednika SAD-a Donalda Trampa i ambasadora Ričarda Grenela da nastave dijalog pozitivno su reagovale i pozdravljamo ovaj ključni korak SAD-a s punim poverenjem da je vreme da se krene napred kao država i društvo, ali takodje za mir u celom regionu“, rekao je Tači.

Prema njegovom mišljenju, od ključnog je značaja zatvoriti otvorena pitanja u odnosima sa Srbijom, „koja blokiraju ekonomski razvoj i strane investicije“.

„Pozicija SAD i poziv na sastanak u Beloj kući povećavaju nadu i pouzdanje da će ovaj proces uspeti, tim prije nego što ovaj proces ima jasnu američku podršku samog predsednika Trampa i upornost i viziju Grenela. Kosovo je uvek verovalo u SAD i uvek izlazilo kao pobednik“, kazao je Tači.

Podvukao je da je i zvanični Vašington jasno rekao da je taj proces „uzajamno priznavanje Kosova i Srbije i nastavak opredeljenja za članstvo Kosova u UN“.

Tači je naveo da je potrebno jedinstveno kako bi se u Vašingtonu postigao uspeh.

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Grenel potvrdio je da će 27. juna biti razgovora o dijalogu Srbije i Kosova.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh