Politika

Tači nema imunitet, može na sud zbog ubistava

Hašim Tači (desno).Foto: Beta/Armenija Zajmi BeševićHašim Tači (desno).

„Istraga, koju je pokrenula Specijalna istražna radna grupa će se nastaviti. Na tu istragu ne utiče glasanje od petka (prošle nedelje)“, rekao je on za portal Insajderi.

Švediman je istakao da SIFT ne može da daje komentar o istrazi i politici u regionu i istakao da je „neprikladno“ da govori šta će se desiti ili šta će specijalni tužilac raditi u budućnosti, s obzirom na to da kancelarija i dalje postoji.

„Na osnovu međunarodne pravde, ne postoji imunitet za one koji krše međunarodno humanitarno pravo. To je jasno na osnovu Zakona o specijalnim komorama i Kancelarije specijalnog tužilaštva“, naglasio je Švendiman.

On je dodao da ga pozicija specijalnog tužioca obavezuje da radi na osnovu kosovskih zakona, uključujući kosovski ustav i principe međunarodnog prava, kao i na osnovu odredbi o amnestiji i imunitetu.

„Siguran sam da će specijalni tužilac raditi na osnovu zakona bez straha ili usluga, kao što je SIFT radio na ispunjavanju svog mandata od kada je uspostavljen 2011. godine“, rekao je Švendiman.

Hašim Tači se na Kosovu, ali i u svetu, dovodi u vezu ratnim zločinima nad Srbima tokom pobune Albanaca na Kosovu krajem devedesetih godina prošlog veka, ali i političkim ubistvima Albanaca i korupcijom nakon samoproglašenja nezavisnosti Kosova od Srbije.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh