Gradovi

Tači novi predsednik u trećem krugu, haos ispred parlamenta

Poslanici u skupštini Kosova izabrali su večeras Hašima Tačija, lidera Demokratske partije Kosova (DPK) za predsednika Kosova, u trećem krugu glasanja.

PRIŠTINA – Poslanici u skupštini Kosova izabrali su večeras Hašima Tačija, lidera Demokratske partije Kosova (DPK) za predsednika Kosova, u trećem krugu glasanja.

Za Tačija su glasali i poslanici Srpske liste, kojima je novi predsednik u svom prvom obraćanju u parlamentu posle glasanja posebno zahvalio na podršci.

Tači je u trećem krugu, tajnim glasanjem, izabran za predsednika Kosova.

On je u poslednjem krugu osvojio 71 glas, a za izbor mu je bila dovljna prosta većina, od 61 glas.

U prethodna dva kruga Tači nije uspeo da dobije potrebnih 80 glasova.

U prvom krugu dobio je svega 50 glasova, a u drugom 64.

Prvi je Tačiju na izboru čestitao premijer Kosova Isa Mustafa, koji je prilikom prebrojavanja glasova sedeo pored lidera DPK.

Današnja sednica skupštine, posvećena izboru predsednika Kosova, bila je u dva navrata prekinuta zato što su poslanici Samoopredeljenja bacali suzavac u parlamentu.

Glasanje je potom proteklo bez prisustva opozicije, izuzev Iljira Dede, člana Samoopredeljenja, koji je bio u izbornoj komisiji.

Sednici, na kojoj se birao predsednik Kosova, prisustvovali su poslanici „Srpske liste“.

Nakon što je sednica nastavljena, posle drugog prekida, došlo je i do incidenta ispred skupštine.

Okupljene pristalice opozicije napale su policiju „Molotovljevim koktelima“, na šta su čuvari reda, među kojima su bili pripadnici specijalne jedinice ROSU, odgovorili velikim količinama suzavca.

Policija je bacila tolike količine suzavca da se jedno vreme ni prst pred okom nije video, javlja izveštač Tanjuga.

U okršaju policije I demonstranata lakše je povređen snimatelj televizije “Top čenel”.

Takođe policija je, uz korišćenje vodenih topova, rasterala demonstrante, “očistivši” čak i one na glavnom trgu u Prištini, gde su, tražeći ostavku vlade, kampovali više dana.

Policija je potom krenula da uklanja šatore u kojima su boravili demonstranti.

Nakon izbora Tačija više njegovih pristalica izašlo je na ulice, uzvikujući ime svog lidera, da proslavi pobedu.

Tači posebno zahvalio poslanicima Srpske liste na podršci

Hašim Tači je u govoru nakon što je izabran za predsednika Kosova u parlamentu posebno zahvalio poslanicima Srpske liste što su glasali za njega i ukazali mu poverenje.

„Uveravam vas da će to poverenje biti nada i optimizam za Kosovo. Služiću uvek zemlji i građanima Kosova i to svima. Radiću na zaštiti ustava i graditi novo evopsko Kosovo koje bi bilo deo Evropske unije i NATO i nastavilo da ima odlične odnose sa SAD“, rekao je Tači.

On je iskoristio priliku da podseti, kako kaže, na „heroizam“ osnivača i vođe OVK Adema Jašarija „i drugih mučenika“, kao i istorijskog predsednika Ibrahima Rugove i na sve ljude koji su doprineli „stvaranju države Kosova“.

Kako javlja RTK, Tači će položiti zakletvu 7. aprila, kada ističe mandat predsednici Atifeti Jahjagi.

Tačijeve pristalice slave na prisastinskom Trgu Majke Tereze uz zastave Kosova, Albanije, SAD i vatromet, ali i uz veliko prisustvo policije.

Tači je četvrti predsednik od kada je Kosovo 2008. godine jednostrano proglasilo nezavisnost.

Preview

Slide

Slide

Slide

Kosovska policija, među kojima su i pripadnici specijalne jedinice Rosu, potisnuli su demonstrante sa centralnog trga u Prištini, gde su kampovali poslednja tri dana zahtevajući ostavku vlade. AP foto

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh