• Gradovi

  Тачи: Подела Косова само преко мене мртвог

  ТИРАНА – ПРИШТИНА – Председник привремених приштинских институција, Хашим Тачи, изјавио је данас да се подела Косова може догодити само преко њега мртвог те да је оно за шта се он залаже корекција границе са Србијом и придруживање тзв. Прешевске долине Косову.

  „Подела Косова може се догодити само преко мене мртвог. Нико не може узети милиметар територије Републике Косово. Нико не може поделити Трепчу, Митровицу, Газиводе (Ујман) или било који други део територије Републике Косово, рекао Тачи на другом састанку албанске дијаспоре у Тирани.

  Прецизирао је да је оно за шта се он залаже само корекција граница и придруживање тзв. Прешевске долине, односно три општине југа централне Србије, Прешева, Бујановца и Медвеђе, Косову.

  „На свету нема тога који би ми могао ускратити обавезу да остварим тежњу за легитимним правима Албанаца у Прешеву, Медвеђи и Бујановцу за прикључење територији Републике Косово, без умањења територије Републике Косово. Наравно да смо у статусу кво и у замрзнутом конфликту који морамо превазићи”, рекао је Тачи, пренела је приштинска Газета Блиц.

  Рекао је и да ће Приштина заједно са Сједињеним Државама, Европском унијом и НАТО, радити на томе да се брже креће ка евроатлантским интеграцијама, тако да Косово буде део НАТО и Европске уније.

  „Ми, заједно са нашим пријатељима, треба да погледамо решење које гарантује признање од пет земаља Европске уније, од Грчке, Румуније, Словачке, Кипра и Шпаније”, рекао је Тачи.

  Тачи је рекао да о подели Косова данас говоре они који су помагали Слободану Милошевићу и пријатељи су са (Миланом) Радоичићем.

  Одбацио је било какав облик успостављања Балканске уније, јер, како је рекао, то нарушава „територију Републике Косово”.

  „Албанска нација мора бити оснажена. Косово има пријатеље и партнере као што су САД-ЕУ, али има и политичке противника. Војска Косова ће бити војска мира…„. рекао је Тачи.

  Изразивши захвалност САД која подржава трансформацију Косовских безбедносних снага у тзв војку, Тачи је рекао да се Приштина припрема за улазак у коначну фазу дијалога са Београдом за постизање свеобухватног споразума о нормализацији односа.

  „Нећемо дозволити организацију међународне конференцију на којој би била Русија, само ћемо дозволити подршку САД”, рекао је Тачи и додао да је премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај већ одустао од те идеје, следећи његове савете.

  Тачи је такође рекао да неће дозволити рушење односа са САД зарад, како је рекао, уских политичких интереса.

  „Морамо радити заједно са САД без икаквих интереса и нећемо дозволити да дневно политички интереси компромитују наше односе са Саједињеним Америчким државама, које су најзаслужније за косовску независност”, пише „Газета Експрес”, преноси Танјуг.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com