Novosti online

Tači: Treba otkloniti povod koji ometa nastavak dijaloga

Predsednik Kosova Hašim Tači zatražio je danas ukidanje povoda koji ometa nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, ne spominjući direktno da traži ukidanje takse.

„Stav EU i SAD je jasan i ne ostavlja mesta slobodnim intepretacijama. Treba odmah ukloniti pretekst koji koristi Srbija za blokadu dijaloga. To bi potvrdilo naše opredeljenje za mirovni sporazum i još više čuvalo i jačalo naše savezništvo sa EU, NATO i posebno sa SAD“, napisao je Tači na Fejsbuku.

Tači je podvukao da je dijalog jedini način rešavanja problema Kosova i Srbije i da je to suštinski razlog zašto je Kosovo uvek bilo konstruktivno i nije bežalo od dijaloga.

„Dosadašnje iskustvo Kosova u pregovorima je pozitivno, počevši od Rambujea, Beča, ali i Brisela. Postojeći dijalog o normalizaciji kojim posreduje EU stvarno je mnogo trajao, ali sada imamo momentum koji ne treba izgubiti kako bi se (dijalog) okončao“, napisao je kosovski predsednik.

Tači je istakao da je dijalog do sada uvek bio bez uslovljavanja sa bilo koje strane.

„To je bio i treba da ostane princip vodilja. Zato je u celosti neprihvatljivo da je Srbija uslovila nastavak dijaloga koristeći kao pretekst ukidanje taksi na njene proizvode“, istakao je Tači.

On je rekao da je zbog takvog destruktivnog ponašanja Srbije danas telefonom razgovarao sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini.

„Ovom sam prilikom izrazio naše uznemirenje zbog bezrazložnog uslovljavanja Srbije, što onemogućava nastavak dijaloga“, kazao je Tači.

Uprkos svemu tome Tači je oceni da „dijalog treba nastaviti i da dve strane treba da se uzdrže od od jednostranih poteza koji ometaju njegov nastavak“.

„Nezavisno što to može izgledati nepravedno, mi treba da se ponovo pokažemo pragmatičnim i da poštujemo savete EU i SAD“, napisao je kosovski predsednik.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj i danas je, medjutim, u Klini izjavio da takse neće biti ukinute sve dok Srbija ne bude priznala nezavisno Kosovo.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh