Gradovi

Tači tvrdi da je 2014. dobijao pretnje od Islamske države

PRIŠTINA – Kandidat za kosovskog predsednika Hašim Tači obelodanio je danas da je, dok je bio premijer Kosova 2014, navodno primio pretnje smrću od lidera ekstremističke organizacije Islamska država (IS) Abu Bark al Bagdadija zbog njegovog protivljenja ovoj ekstremističkoj organizaciji, javio je AFP.

„To je bila pretnja smrću meni i mojoj porodici“, rekao je Tači u intervjuu francuskoj novinskoj agenciji.

AFP podseća da je jedan od prištinskih portala, ne navodeći, međutim, koji, objavio početkom nedelje detalje tog pisma.

Lider IS Abu Bark al Bagdadi, koji je potpisnik pisma, navodno poziva Tačija da odustane od usklađivanja kosovske politike sa Zapadom ili će u protivnom biti suočen sa „velikom osvetom“.

Tači, koga AFP predstavlja kao favorita za kosovskog predsednika na predstojećim izborima, kaže da se „neće povući zbog bilo kakvih pretnji“ u borbi protiv islamskog fundamentalizma.

„Dobijao sam pretnje smrću od Miloševića (nekadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića) i sada od IS… Sa istim saveznicima, uz čiju pomoć sam dobio bitku sa Miloševićem, pobediću i u bici sa IS“, izjavio je Tači na marginana regionalne bezbednosne konferencije „Germia Hil“ u Prištini.

On je naveo da se Kosovo „identifikuje sa evroatalntskim vrednostima“.

Francuska novinska agencija navodi da se oko 300, od oko 1,8 miliona građana Kosova, pridružilo džihadistima IS u Iraku i Siriji tokom poslednjih godina, što je najveći procenat građana angažovanih u IS, u odnosu na ukupan broj stanvnika u bilo kojoj evropskoj državi.

Kosovska vlada, međutim, navodi da se u ovom trenutku u redovima IS bori manje od 70 njenih građana i dodaje da je naložila hapšenje regruta i povratnika u IS, kao i pooštravanje zakonske regulative protiv njih.

Tokom nedavne poste Prištini, američki državni sekretar Džon Keri je rekao da Kosovo predstavlja „snažan primer“ u regionu, ali i dodao da je „očigledno da treba još puno toga uraditi“.

Kosovo se nada, kako je navela francuska novinska agencija, da će se poridružiti Evropskoj uniji, a Tači je izjavio da bi odlaganje njegove intergacije u evropski blok „otvorilo više prostora “ Rusiji i islamskom fundamenatlizmu i nacionalizmu da deluje u regionu.

Tači je izrastao u političku figuru kao lider Kosovske oslobodilačke armije (UČK) podseća francuska novinska gencija, ali je slika o njemu kao o borcu za slobodu Kosova narušena izveštajem Saveta Evrope iz 2011, godine, u kojime je navedeno da je on predvodio mrežu organizovanog kriminala na Kosovu tokom i posle rata i bio umešan u likvidacije i trgovinu drogom i ljudskim organima, što on snažno negira.

Specijalni sud za ratne zločine koje su počinili pripadnici OVK treba da počne da radi do kraja godine u Hagu, naveo je AFP.

Foto/Video Tanjug, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh