• Novosti online

  Тачи у Берлину очекује укидање виза за Косово

  ПРИШТИНА – Дан пред састанак у Берлину председник привремених косовских институција Хашим Тачи спустио је очекивања. Док је јуче изјавио да очекује да ће немачка канцеларка Ангела Меркел убедити председника Србије Александра Вучића да призна независност Косова, данас очекује визну либерализацију.

  РТК2 на српском језику пренео је да је Тачи навео је да је ових дана наставио консултације са међународним партнерима везано за следећу конференцију у Берлину, чији су организатори Меркелова и председник Француске Емануел Макрон.

  По Тачију, на састанку ће се „посебно нагласити могућност наставка дијалога између Косова и Србије, о постизању свеобухватног и коначног споразума који би донео још већу стабилност на западном Балкану”.

  „Поздрављам појачани ангажман Немачке и Француске за Западни Балкан у целини, а посебно за Косово. На овом састанку ће се оценити значајан напредак који је урађен до сада. Берлински састанак неће донети нови процес, али ће се тражити могућности за решавање проблема, узимајући као пример успешни споразум између Северне Македоније и Грчке”, поручио је Тачи.

  Он је такође изнео очекивања да ће „канцеларка Меркел и председник Макрон дати подршку либерализацији визног режима за грађане Косова, у знак поштовања уговора између Европске уније и Косова”, пренео је Танјуг.

  „Косово је испунило све критеријуме и заслужује слободно кретање као и сви други грађани региона и континента. Ако се то не догоди, састанак у Берлину ће бити разочаравајући за грађане Косова”, навео је Тачи.

  Он је поновио тврдње о „геноциду Србије на Косову 1998-1999. године”, најавивши да ће на овом састанку тражити и кажњавање Београда.

  „Такође ћемо се фокусирати на могућности економске сарадње и јачање закона и реда, посебно у борби против корупције и организованог криминала. Такође ћемо потврдити нашу посвећеност да наставимо, без компромиса, борбу против радикализма, тероризма и било каквог екстремизма”, навео је Тачи.

  Он је јуче у интервјуу за РТВ 21 изјавио је да очекује да ће Меркелова убедити председника Србије да призна самопроглашену независност Косова на предстојећем састанку у Берлину.

  Тачи је изнео очекивања да ће Меркелова позвати и пет држава чланица Европске уније, као и Босну и Херцеговину, да признају самопроглашену приштинску независност.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com