Gradovi

Tahiri: Razgovori u Beču nisu urodili plodom, mere ostaju

PRAG – Kosovska ministarka za dijalog Beograda i Prištine Edita Tahiri izjavila je da će mere uvedene za transport nafte i gasa iz centralne Srbije ostati do daljnjeg, s obzirom da, kako je navela, razgovori sa delegacijom Beograda u Beču u poneđeljak nisu urodili plodom.

Razgovori će biti nastavljeni, kazala je ona za Radio Slobodna Evropa.

„Ovaj hitan sastanak je sazvan kako bi se postiglo rešenje. Ali nakon teških pregovora tokom celog dana, nije bilo rezultata. Argument srpske strane je da Kosovo nije članica Konvencije o ADR (međunarodnom transportu opasnog tereta), ni članica UN,“ rekla je Tahiri.

Prema njenim rečima, argument Prištine je da je Kosovo sa mnogim državama već postiglo dogovor o priznanju ovih ADR sertifikata.

Tahiri je rekla da je srpska strana tokom razgovora u nekoliko navrata prekidala razgovore radi konsultacija, te da se EU maksimalno angažovala kako bi ubedili predstavnike Beograda.

„Važno je reći da se po tom pitanju razgovori nastavljaju,“ rekla je ona napominjući da je do sada bilo i drugih sličnih sporazuma o slobodnoj trgovini koji su postignuti bez problema.

Priština traži da se demarkacija granica uključi u dijalog

Kosovska ministarka izjavila je da Priština traži da „demarkacija granice sa Srbijom“ bude uključena u dijalog Beograda i Prištine, prenosi prištinski „Zeri“.

Prema Tahiri, u ovoj fazi razgovora Priština ima i druge teme, poput „uzajamnog priznanje dve zemlje, podele imovine i ratnih reparacija“.

Ona je rekla da je Priština dostavila teme dijaloga i da je „glavna tema demarkacija granice između Kosova i Srbije“, prenosi prištinski dnevnik.

Foto Tanjug/video, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh