• Novosti online

  Тајанијева изјава пробудила братство и јединство Хрватске и Словеније

  Бура реаговања на изјаву председника Европског парламента, Антонија Тајанија, о „италијанској Истри и Далмацији” у Хрватској се не смирује, а колико је својатање туђе територије болно говори чињеница да је та његова изјава главна била тема заседања Сабора, одакле су послате занимљиве поруке.

  Бура реаговања на изјаву председника Европског парламента, Антонија Тајанија, о „италијанској Истри и Далмацији“ у Хрватској се не смирује, а колико је својатање туђе територије болно говори чињеница да је та његова изјава главна била тема данашњег заседања Сабора, одакле су послате занимљиве поруке.

  ХДЗ-ов Жељко Рајнер поручио је да је то била непримерена, недопуштена и иредентистичка изјава председника Европског парламента, преноси Танјуг.

  Тајани упутио извињење након састанка са посланицима ЕП

  СТРАЗБУР – Председник Европског парламента Антонио Тајани данас се, након сусрета са хрватским и словеначким посланицима Европске народне партије, извинио и изразио дубоко жаљење због својих изјава поводом Дана сећања у Базовици, код Трста.

  „По подне сам се састао с колегама посланицима из Хрватске и Словеније који су ми упутили писмо. Искрено жалим и извињавам се што сам употребио речи које су увредиле ваше суграђане и које су схваћене као облик територијалних претензија. То, будите уверени, није била моја намера, нити моје мишљење о том питању”, стоји у изјави председника Европског парламента, преноси Хина.

  Он је и додао да његова „политичка каријера пружа бројне доказе дубоког пријатељства и поштовања према народима Хрватске и Словеније” , као и да „сви облици тоталитаризма заслужују пуну осуду, а према жртвама фашизма, нацизма и комунизма се треба односити с једнаким поштовањем”.

  Хрватски и словеначки посланици Европског парламента из редова Европске народне партије (ЕПП) су у уторак у писму од председника ЕП-а Антонија Тајанија затражили извињење и повлачење изјаве из Базовице о „италијанској Истри и италијанској Далмацији” која се, како оцењују, може протумачити као „територијална претензија и ревизионизам”, преноси Танјуг.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com