• Novosti online

  Tajland: Bivši ronilac mornarice umro tokom akcije spasavanja dečaka zarobljenih u pećini (VIDEO)

  Bivši ronilac tajlandske mornarice umro je tokom akcije spasavanja 12 dečaka i njihovog fudbalskog trenera danima zarobljenih u poplavljenoj pećini na Tajlandu, ali su spasilačke ekipe odlučne da nastave rizičnu operaciju za koju imaju ograničeno vreme. „Na početku smo mislili da bi deca mogla duže da čekaju. Situacija se promenila i vremenski okvir za spasavanje je ograničen“, rekao je novinarima komandant specijalnih jednica tajlandske mornarice Apakorn Jokongku.

  Plan je da se spasioci stignu do dečaka i prvo ih nauče osnovama ronjenja. Takav vid spasavanja predstavljao bi veliki rizik, pošto mnogi od dečaka ne znaju da plivaju i mogli bi da se uspaniče.

  Smrt iskusnog ronioca Samana Kunana dodatno je skrenula pažnju na rizike.

  Bivši pripadnik elitne jedinice mornarice umro je noćas kada je ušao u pećinu da bi položio rezervoare sa kiseonikom duž rute kojom bi dečaci trebalo da se izvuku iz potopljenog pećinskog kompleksa.

  Pošto je ostavio rezervoare, ronilac je na povratku izgubio svest. Drugi ronilac sa kojim je bio pokušao je da mu pruži prvu pomoć, ali nije uspeo, rekli su u kriznom štabu.

  Dečaci uzrasta od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener zarobljeni su 13 dana, a ronioci su ih pronašli u ponedeljak, na grebenu udaljenom oko četiri kilometra od ulaza u pećinu.

  Pećinski kompleks Tam Luang redovno biva poplavljen u kišnoj sezoni do septembra ili oktobra, zbog čega rastu strahovanja da bi dečaci mogli da ostanu zarobljeni mesecima.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com