Gradovi

Taksisti u Budimpešti prihvatili plaćanje u bitkoinu

BUDIMPEŠTA – Budimpešta je najnoviji od gradova u svetu u kom vožnju taksijem, ukoliko nemate gotovinu ili platnu karticu, možete platiti virtuelnom valutom bitkoin, izveštava Juronjuz (Euronews).

Bitkoin je poznat po svojoj volatilnosti vrednosti u poređenju s tradicionalnim valutama i činjenici da su elektronske transakcije anonimne, što je dovelo do optužbi da se može koristiti za kriminalne aktivnosti.

Izvršni direktor mađarske firme COinPAY, koja je uspostavila šemu plaćanja taksija bitkoinima, Andraš Levi, kaže za Juronjuz da samo pokušava da bude od pomoći.

„Naša kompanija želi da onima koji imaju bitkoine omogući da ih troše na usluge, proizvode, u prodavnicama, jer to pomaže kako poslovanju, tako i onima kojima je potrebna usluga (prevoza)“.

Levi smatra da će ova vrsta legalizacije komercijalne upotrebe bitkoina poboljšati njegovu reputaciju.

Plaćanje bitkoinima je za sada prihvatilo 580 taksija u Budimpešti.

Generalni direktor Budimpeštanskog taksija, Čaba Horvat, međutim smatra da neće mnogo putnika koristiti bitkoine za plaćanje usluge, ali dodaje da je „uveren da se mora zgrabiti svaka prilika koja iskrsne, da se mora iskoristiti svaka inovacija, i ako se jedna od njih pokaže uspešnom, možemo reći da smo prvi koji su počeli da je koriste“.

U stvarnosti malo je Mađara čak i čulo za bitkoin, ali se procenjuje da građani drže oko 25 miliona evra u virtuelnoj valuti.

U Budimpešti takođe ima nekoliko bankomata za bitkoine. Mnogi Mađari kritikuju ovu vrstu plaćanja, ocenjujući da je povezana sa sivom ekonomijom, dok drugi ističu da je vrlo inovativna, navodi Juronjuz.

Foto Tanjug/J.Pap, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh