• Novosti online

  Тамна страна Месеца

  Месец инспирише уметнике, а његов утицај на човека и околину истражују научници. Многи људи верују да због пуног месеца имају несаницу, други прижељкују да у време младог месеца остваре своје жеље. Једнима доноси радост, другима квари расположење. Круг различитих интересовања о Земљином сапутнику је широк. А, круг као најједноставнији геометријски облик послужио је уметници Цветки Хојник да представи Месец као симбол женског, док је квадрат карактеристика мушког принципа. Своје уметничко виђење природног сателита наше планете ова словеначка ауторка представила је на изложби „Тамна страна Месеца” у галерији „Сингидунум”.

  – Месец има широк спектар деловања – од мушко-женских аспеката, односа родитеља и деце, али и многих појава у природи – каже уметница и додаје да свакога од нас, али у различитим својим фазама, ова планета пуни енергијом.

  Историчарка уметности Маја Шкаљац Станошевић подсетила је и да су народи древних цивилизација били очарани чаробном Месечевом светлошћу.

  – Истовремено, они су се плашили Луниног моћног утицаја који нису успевали да протумаче и разумеју. Сматрали су га неопходним за раст биљака, клијање семена, размножавање животиња… У готово свим цивилизацијама повезују га са емоцијама, сновима, несвесним, маштом, имагинацијом… – истакла је историчарка уметности.

  Она је напоменула да се овом поставком галерија придружује обележавању пола века од првог човековог слетања на Месец, што је послужило и Цветки Хојник да осмисли јединствену изложбу.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com